Postani naturist ali Kaj le počnejo nagci?

Kdaj: Kadarkoli (najbolje, ko je primerno vreme)
Kje: Društvo naturistov Mali raj
Kdo: Vsi, ki bi radi doživeli najboljšo življenjsko dogodivščino

 

Če so te zgornji napisi vsaj malo pritegnili in si na stran, ki jo ravno bereš prišel z namenom, da izveš več od naturizma in kaj naturizem pravzaprav je, si prišel na pravo mesto. Če si sem zašel po naključju te vabimo, da malo postaneš in si jo ogledaš – nikoli ne veš, kdaj lahko spoznaš eno izmed večjih ljubezni v svojem življenju.

Mimogrede: vsi naturisti se med seboj tikamo. Zato te tudi mi tako naslavljamo. Med naturisti ne delamo razlik in vsi smo si enaki, ko smo brez oblačil (ali tudi, ko jih nosimo). Vendar o tem kasneje, saj sedaj sledi del, ki ga imenujemo Naturizem za telebane.

 

Mladinaturist

 

Naturizem za telebane ali Kaj pravzaprav je naturizem?

Mednarodna naturistična federacija (International Naturist Federation – INF) opredeluje naturizem kot gibanje pri katerem človek ponovno vzpostavi stik z naravo, harmonijo, samim seboj ter drugimi preko tega, da se odreče odvečnih spon, ki jih predstavljajo oblačila. S tem ko odloži oblačila in tako živi dalje spozna novo dimenzijo pojma živeti in s tem tudi nov pogled na življenje. Jasno je tudi, da človek ne more biti gol vse povsod, temveč le tam, kjer je to primerno, in tega “pravila” se naturisti držimo.

Naredimo zanimivo primerjavo – primerjajmo naturizem s kuhanjem. Vsi vemo kaj pomeni kuha in kaj lahko človeku pomeni. Nekaterim pomeni preprosto samo kuhanje hrane – lonec, krompir, vrela voda, kosilo. Drugim pa to predstavlja užitek oz. nekaj čemur se redno posvečajo, premišljujejo, razglabljajo z družino, prijatelji, znanci, pišejo spletne dnevnike (bloge) – skratka, kuha (ali naturizem, ali karkoli tretjega) jim predstavlja del življenja.

Naturizem je torej nekaj kar človek sprejme kot del življenja in ga ne prakticira le v poletnih mesecih, ko gol zaplava v morju ali se nastavi sončnim žarkom.

 

Kolesarjenje v naravi

 

Kako postati naturist?

Dobro vprašanje! Stvar je docela preprosta. Lahko bi ti rekli, da preprosto prični preživljati vsak trenutek, ki ga lahko gol, vendar je to le začetek zgodbe. Niso vsi naturisti goli, ko bi lahko bili – tudi naturisti radi nosimo lepa oblačila in pridejo trenutki, ko nam preprosto ni do tega, da smo goli. Vsak posameznik je različen. Nekateri so za naturistično gibanje bolj zagreti (sodelujejo v društvih naturistov, redno obiskujejo naturistične destinacije, izmenjujejo mnenja o naturizmu z drugimi naturisti, ipd.), drugi pa manj. Vsem je pa skupno to, da so naturizem sprejeli kot del svojega življenja.

Naj ti povemo “skrivnost” naturizma. Naturizem vsem nam predstavlja najboljšo dogodivščino, ki ti jo življenje lahko ponuja. Človek, ki ni naturist ne more vedeti kako zanimivo in hkrati polno dobrega vzdušja je, ko poleti v marsikateri naturistični destinaciji (npr. v apartmajskem naselju ob morju) lahko dan in noč preživljaš čas brez obleke, kjer koli že si – naj bo to ob zajtrku, sprehodu do plaže, trgovini, branju knjige, popoldanskemu počitku, itd. Šele, ko to osebno doživiš, vidiš kaj res pomeni biti svoboden.

 

Ceska

 

Kje postati naturist?

Naturist lahko postaneš kjerkoli, kjer ti to sodobna družba dovoljuje – v zavetju lastnega doma, v marsikateri naturistični destinaciji ob morju (Hrvaška je še predvsem dobra za kaj takega), lahko pa se opogumiš in se včlaniš v kateri izmed naturističnih društev v Sloveniji, kjer redno prirejajo različne dogodke katerih se lahko udeležiš.

V društvih ti bodo še posebej z veseljem pomagali pri vseh vprašanjih in dilemah, ki se ti lahko porajajo in tako boš lažje spoznal naturizem kot celoto, kot tudi dobil družbo za druženje. Če si naturist samo doma je resda to dober začetek, vendar v družbi je lepše, zato te vabimo, da le obišči katero izmed slovenskih naturističnih društev in se jim pridruži.

 

Camping

 

Ugodnosti članstva v društvu naturistov Mali raj za študente in družine

Študentom, nezaposlenim, družinam in še marsikomu v našem društvu ponujamo ugodnosti pri včlanitvi – študentom, brezposelnim in mlajšim od 25 let ponujamo kar 50% popusta pri članarini. Članstvo v društvu pomeni tudi članstvo v Mednarodni naturistični federaciji (INF), ki ti prinaša dodatne ugodnosti pri koristenju različnih storitev tako v Sloveniji kot v tujini.

 

Press_large

 

Kako naprej?

O naturizmu bi lahko govorili še in še, vendar te vabimo, da si še sam ogledaš sledeče povezave in spoznaš naturizem:

– Zveza društev naturistov Slovenije: www.naturist.si

– Mednarodna naturistična federacija (INF): www.inf-fni.org

– Članek o naturizmu na spletni strani Wikipedia.org: http://sl.wikipedia.org/wiki/Naturizem

– Prispevek RTV Slovenija “Oblečeni v sonce”: http://www.rtvslo.si/polnocniklub/novica/124