Aktivnosti

Jesenski izlet po Beli krajini 2016

Letos smo se v društvu dogovorili, da namesto vsakoletnega kostanjevega piknika organiziramo izlet po bližnji okolici. Zakaj tako? V glavnem zaradi vremenskih razmer. Lani je kostanjev piknik odpadel zaradi neugodnih vremenskih razmer, zato tokrat nismo želeli, da nas spet vreme preseneti. In prav smo imeli, ker je to soboto, dan izleta spet deževalo, ampak mi smo se imeli super.
Tako kot smo sklenili smo tudi naredili. Spet je Katja imela glavno nalogo, da najde primerne destinacije in moram jo pohvaliti pri njeni izbiri. Bilo je za vsakega nekaj, v glavnem pa je bil to izobraževalni degustacijsko kulinarični izlet . Ja, res tudi izobraževali smo se. V Šoli brihtna buča smo celo izvedeli, da ima belokranjski odojek dva ušesa in štiri noge, pa še več, da v reki Kolpi plavajo na slovenski strani slovenske ribe in na hrvaški strani hrvaške ribe. Tudi to smo slišali kako jih prepoznati.
No, začeli smo v Malem raju, kjer smo se zbrali in tudi odhod avtobusa je bil od tukaj. Peljali smo se mimo Semiča proti Metliki, naša prva postaja je bila v Rosalnicah pri ga. Mojci v Hiši dobrega kruha, dobesedno. Zvedeli smo vse o belokranjski pogači, okusili odlično obaro, da o čaju, kavi in domačem pecivu ne govorim. Za prste polizat. Od Mojce pa direktno v šolo, kjer nas je v Radovici sprejel stogi tovariš Jože. Gorje nekaterim, ki so klepetali ali celo jezik kazali tovarišu. V kotu je bil za take prostor za klečat posut z ajdo . Na koncu izobraževanja smo dobili tudi spričevala. G. Jože pa ni samo strogi tovariš, ampak ima zelo lepo urejen muzej belokranjske hiše in muzej jamskega medveda starega več tisoč let. Na poti iz Radovice proti degustaciji vin pri Pečariču v Čurile smo si ogledali še Vinomerske stelnike, kjer je Katje povedala nekaj o njih, kako so nastali in za kaj so jih uporabljali, ja, tudi za tisto na kar ste pomislili. Po tem smo pot nadaljevali proti Pečaričevim. Tam nas je gospodar Martin lepo sprejel, povedal veliko o trtah, o negovanju vina in seveda o pravilih pokušanja. Razkazal nam je vinsko klet in vse kas spada poleg, nato nas je povabil v lepo opremljen prostor za degustacijo, kjer se mu je pridružila še žena Polona in v prijetnem strokovno in kulturno obarvanem predavanju smo mi uživali ob vsaki kapljici pokušenega vina. Iz Čuril nas je avtobus odpeljal k izviru reke Krupe, kjer smo si najprej ogledali zanimiv najbolj vodnat izvir v Beli krajini, nato smo se peš nekaj sto metrov daleč odpravili še na kmečki turizem, kjer smo lahko praktično videli koliko ušes in nog ima dobro pečen odojek in seveda poleg ne sme manjkati tudi dobra frankinja ali metliška črnina.
Jože Bradač
 

Vseslovensko srečanje naturistov Mali raj 2016

Mesec julij je v bistvu prvi pravi poletni mesec. Zato smo tudi letos drugi vikend v tem mesecu organizirali v Malem raju srečanje za vse naturiste, ki si želijo druženja v prijetnem vzdušju in lepem naravnem okolju.
Začelo se je že v četrtek s prihodom prvih udeležencev, glavnina pa je prišla v petek. Osrednje dogajanje je bilo predvideno v soboto, ko so se nam pridružili še zadnji udeleženci in večja skupina naturistov iz Hrvaške pod vodstvom Davorina. Dopoldansko dogajanje sta popestrila še Andreja in Tadej s predstavitvijo air soft streljanja v tarčo. Za opoldansko kosilo so poskrbeli mojstri žara s svojimi dobrotami tako, da smo se morali po obilni hrani malo odpočiti. Po krajšem odmoru sta nas spravila na noge neutrudna Sandi in Slavka, ki sta pripravila en kup družabnih iger, da so si igralci dodobra razmigali ude gledalci pa do solz nasmejali dogajanju na prizorišču. Po napornih igrah se je ponovno prilegel krajši počitek v pričakovanju prvega mraka, ko je bilo napovedano potopisno predavanje z avtodomom po Korziki, katerega je pripravil Sandi. Mrak smo čakali zaradi projekcije fotografij s katerimi je Sandi izredno lepo in slikovito dopolnil doživeto opisovanje potovanja. Vsi smo dobesedno not padli in tudi vprašanj ni manjkalo, čas je hitro mineval in še opazili nismo, da je bila ura že krepko čez ponoči.
V nedeljo zjutraj se je ponovno odlično izkazala naša Katja, ki je ob pomoči Danice in Boruta pripravila odličen Brbučev zajtrk, ki je bil hkrati zaključek uradnega dela srečanja. Zajtrk smo zaključili s podelitvijo simboličnih daril za najbolj zaslužne pri lepo izpeljanem dogodku. Druženje smo nadaljevali še naprej do večera, nekateri pa so bivanje v Malem raju podaljšali še v prihajajoč teden.
Jože Bradač

 

Zbor članov Mali raj 2016

Leto je naokoli in vodstva društev morajo po zakonu in po društvenih aktih sklicati zbore članov in člane seznaniti z delovanjem društev. Tako smo tudi mi na upravnem odboru določili datum in kraj našega zbora. Dogovorili smo se, da zbor skličemo 12. februarja na stari in že poznani lokaciji, to je v gostišču Kolesar na Dolenjih Sušicah.
Na zboru smo člane seznanili z izvrševanjem plana dela v preteklem letu , finančnim poročilom, poročilom nadzornega odbora in poročilom disciplinske komisije. Na vsa poročila ni bilo pripomb in so jih člani na glasovanju soglasno potrdili. V nadaljevanju smo sprejeli in soglasno potrdili plan dela in finančni plan za tekoče leto. Pod točko razno je predsednik društva člane seznanil, da se naturistična peš pot na Toplem vrhu ukine. Razlog za to je preslaba obiskanost domačih naturistov in posledično neracionalno vzdrževanje poti. O tem se obvesti tudi ostale naturiste na spletni strani.
Po končanem zboru se je ponovno izkazal lastnik gostišča Kolesar , ki je za vse člane pripravil odlično večerjo, po kateri smo nadaljevali z družabnim dogodkom.
Jože Bradač

 

Ponovoletno čofotanje v reki Krki

Novoletni prazniki so minili in prve snežinke, ki so se pričele poigravati iz neba prve dni januarja so nam obetale zanimivo čofotanje v mrzli reki Krki v lepo zasneženi naravi. Ob tem dogodku smo želeli predati v uporabo tudi novo pridobitev Malega raja, čisto pravo finsko savno.
Čofotanje smo letos prvič prestavili iz tradicionalne druge sobote v novem letu na nedeljo, da smo se prilagodili nekaterim udeležencem in reševalcu Milanu, ki je bil v soboto že zadržan. Dan pred dogodkom nas je presenetila odjuga tako, da je kar nekaj snega že skopnelo, vendar ga je ostalo še dovolj za pravi užitek. Malo več težav nam je naredila reka Krka, ki je vztrajno naraščala zaradi taljenja snega in postajala že dokaj neugodna za naš podvig. Vendar v zahvalo izkušenemu reševalcu Milanu in krepkim čofotačem smo tudi to zadevo uspešno prestali. Sicer je bilo zaradi tega letos nekaj čofotačev manj kot druga leta, ampak je bilo zato vzdušje toliko bolj adrenalinsko. Vsi udeleženci čofotanja so imeli ob tem priložnost preizkusiti novo savno, katero sem zasnoval in izdelal sam ob pomoči sina Boruta. Prvi vtisi v savni so bili odlični, odlično je bilo tudi dogajanje izven savne, ker so se ostali udeleženci zbrali ob mizi, ki se je dobesedno šibila pod prinesenimi dobrotami. Hvala vsem za bogat in okusen doprinos k čofotanju. Hvala Duletu za odlično kuhano vino ter Rezki in Slavici, ki sta poskrbeli, da je vse to prišlo v usta in grlo. Ob tem dogodku smo si kot se za novo leto spodobi stisnili roke in si zaželeli sreče in zdravja in pa veliko lepega vremena v prihajajočem letu.
V veselje nam je bilo med nami pozdraviti še mojstra Matjaža, ki je izdelal peč za savno. Ob tej priložnosti je predstavil svoj izdelek in delovanje peči, ki temelji na principu pirolize. S pečjo sem tudi jaz zelo zadovoljen, ker zelo hitro pridobiva temperaturo, ima zelo majhno porabo drv in pri maksimalni temperaturi je dimnik možno držati z roko, kar je še kako pomembno zaradi varnosti v leseni savni.
Na koncu še povabim vse, da se nam pridružite v savni v kateri je prostora do osem oseb in nato še skok v sneg, če ga ni pa skok v Krko..
Jože Bradač

 

5. vseslovensko srečanje naturistov v Malem raju

V začetku julija smo že začeli gledati proti nebu in želeli smo si, da sončno in vroče poletje pride čim prej, ker se je datum našega srečanja neizprosno bližal. Sonce se nam je res nasmehnilo in drugi vikend v juliju je bil sončen in kot naročen za srečanje naturistov.
Prvi udeleženci srečanja so prispeli že v petek tako, da so imeli dovolj časa za postavitev šotorov ali za »zasidranje« avtodomov. Med napornim delom je prijalo osvežilno kopanje v prijetno topli Krki in tudi kakšno pivo je z užitkom steklo po grlu. Na večer smo zakurili taborni ogenj in se zbrali okrog njega v prijetnem pomenku in poslušanju glasbe po izboru našega neumornega DJ Sandija.
V soboto so prišli še ostali udeleženci srečanja, pridružila se nam je tudi večja skupina naturistov iz Hrvaške. Dopoldne je minilo v medsebojnem spoznavanju z novimi obiskovalci, prijateljskimi pogovori in seveda v pričakovanju na rezultate dela naših mojstrov žara, ki se vsako leto odlično izkažejo. Tudi letos so odlično pripravili jedi, za prste polizat . Kosilo ob 13. uri se je izkazalo za dobro izbran termin, ker nam je po njem ostalo več časa za družabne igre. Da smo zaužite kalorije lahko porabili, sta poskrbela Slavka in Sandi za odlično animacijo z igrami z vodnimi balončki in prenašanjem vode z gobo za pomivanje. To so bili napeti tekmovalni trenutki za igralce, gledalci pa so se do solz nasmejali. Zvečer smo izpeljali še srečolov in zaključili dan s tabornim ognjem.
V nedeljo smo se ležerno predajali soncu in pregreta telesa hladili v reki, okrog poldneva pa smo videli še pisano druščino čolnarjev, ki so pluli po reki v sklopu prireditev straške občine.
Jože Bradač

 

Zaključek sezone Banovci 2015

Tudi letos se nas je nekaj članov DN Mali raj udeležilo zaključka
sezone 2015 za naturiste v Banovcih. Srečanje je potekalo od petka, 4.09.2015
do nedelje,6.09.2015. Prvi dan so nekateri izkoristili za kolesarjenje. Popoldne in večer pa smo preživeli v bazenu, kjer so nas domači gostinci prijetno presenetili s svojo kulinariko in prijetnim ansamblom “KUNŠTNI PRLEKI”, ki so nas zabavali s svojo hudomušnostjo vse tja do polnoči. Drugi dan je bil za nekatere prioriteta bazen, večina pa se nas je udeležila peš-izleta v bližnje Krapje. Tam smo si ogledali
čebelarski muzej TIGELI. Ni nam bilo žal enourne hoje po prleških ravnicah, kajti ta muzej nam je postregel z vsebino, ki nam je bila večini
do sedaj nepoznana. O čebelarstvu smo izvedeli takorekoč vse, pa še degustirali smo darove narave. Popoldne smo preživeli v pestrem tekmovalnem vzdušju. V meddruštvenih igrah smo člani DN Mali raj premagali vso konkurenco in zmagali v napetih končnicah vsake igre. Večer smo namenili kopanju pod milim nebom in si s pripovedovanjem šal popestrili dogajanje. Zadnji dan, nedeljo, smo preživeli različno. Nekateri z izletom, drugi s kopanjem, ostali pa s pogovori, kako bomo preživeli prijetne trenutke kot naturisti v zimskem obdobjuin v sezoni 2016..
Duško Gorenc

 

Čistilna akcija Mali raj 2015

Letošnje leto je čistilna akcija potekala v sklopu občinske čistilne akcije. Čiščenja na področju Malega raja, ob regionalni cesti in ob bregovih reke Krke smo se udeležili tudi člani našega društva. Pridružilo se nam je tudi nekaj lastnikov avtodomov iz Slovenije, kateri radi prihajajo na PZA Mali raj in jim čisto okolje veliko pomeni. Po jutranji kavici smo zavihali rokave, se razdelili v več skupin in delo je potekalo po načrtu tako, da smo do dvanajste ure zaključili. Po zaključku dela pridnim delavcem pripada malica in tako je bilo tudi tokrat. Za malico je letos poskrbela Občina Dolenjske Toplice in se jih za to tudi zahvaljujemo.
Jože Bradač

 

6. Zbor članov DN Mali raj

Predzadnji petek v februarju smo imeli člani Društva naturistov Mali raj 6. zbor članov že tradicionalno v znanem gostišču »Pri kolesarju« na Dolenjih Sušicah.
Na zboru smo obravnavali in finančno poročilo, poročilo o opravljenem delu društva, poročilo nadzornega odbora in poročilo disciplinske komisije, katera do sedaj še ni zasedala ker za to ni bilo potrebe ter vsa poročila soglasno potrdili. Sprejeli smo tudi plan dela in finančni plan za letošnje leto. Letošnji zbor članov je bil hkrati tudi volilni zbor, ker je vodstvu društva in vsem članom odborov minil štiriletni mandat. Vodstvo društva je ostalo isto, nekaj novih imen je bilo izvoljenih v ostale odbore in disciplinsko komisijo. Imenovali smo tudi novi odbor za šport in rekreacijo, katerega sestavljajo štirje člani in bodo sodelovali pri organizaciji rekreativnih dogodkov v društvu.
Po končanem zboru je sledila večerja, za katero se je v zadovoljstvo vseh zelo lepo izkazal lastnik gostišča z osebjem, ki je udeležencem ponudil tudi prenočišča po simbolični ceni. Večer smo nadaljevali v prijetnem druženju pozno v noč.
Jože Bradač

 

Ponovoletno čofotanje 2015

Drugo soboto v januarju smo se zbrali člani DN Mali raj in naturisti ostalih društev iz Slovenije v Malem raju, da si zaželimo sreče in zdravja v prihajajočem letu. Po veselem snidenju in ob preizkušanju dobrot naših članic smo se najpogumnejši odpravili v ogrevan šotor, da se pripravimo za kopanje v hladni reki Krki.
Tako kot vsako leto, je bil namen tega srečanja med drugim tudi ponovoletno čofotanje v vodi, ki je letos imela temperaturo 6 stopinj Celzija. V zadovoljstvo nam je bilo, da je sneg pobelil pokrajino in smo imeli pravi občutek zimskega kopanja. Deseterica kopalk in kopalcev se nas je podalo v hladno Krko, malo smo počofotali se med sabo poškropili in nato hitro odšli nazaj v šotor, ker tudi na zraku ni bilo posebne vročine. V šotoru smo se osušili, oblekli in pogreli s kuhančkom. Po prijetnem druženju smo nato zvečer odšli še na naturistično kopanje v bazene hotela Vital v Dolenjskih Toplicah. Ko smo se v bazenih dodobra ogreli smo še enkrat nazdravili s šampanjcem, da bo res v novem leto držalo tako, kot smo si zaželeli in seveda, da nam bo tudi vreme poleti z obilo sonca naklonjeno v največji meri.
Jože Bradač
 

Miklavževo naturistično kopanje

Naše drugo kopanje v tej sezoni v Dolenjskih Toplicah je sovpadlo s prihodom Miklavža. Vsi kopalci smo se veselo razpoloženi sproščali v topli, oziroma skoraj vroči vodi. Oh, kako je prijalo našim utrujenim udom, ker teden je bil dolg in naporen, pa še deževen po vrhu. Med nami so bili tudi otroci, ki so še posebno uživali v čofotanju in skakanju v vodo. Naenkrat so vsi udeleženci kopanja utihnili, nato se je zaslišalo ploskanje in vzklikanje otrok. »Miklavž, Miklavž…«. In glej ga, pri vhodu se je pojavil pravi Miklavž s polno vrečo daril za otroke. Ko je prišel do bazena je povabil vse otroke k sebi, jih pohvalil, da so bili vse leto pridni in vsem razdelil darila. Ker je bila vreča vseeno še kar nekaj težka smo začeli ugibati, kaj je še notri. No, Miklavž, kot dobri mož nas ni pustil predolgo v negotovosti. Izrazil je zadovoljstvo, da smo bili v tem letu tudi odrasli še posebno pridni, in da smo zato zaslužili posebno darilo. Segel je v vrečo in med nas razdelil nekaj steklenic šampanjca. Dekleta so pripravile kozarčke, katere smo natočili in nazdravili . Nato je Miklavž povedal, da je za letos zaključil delo, se slekel in se nam pridružil v vodi, kamor smo ga povabili.
Večer je bil lep in ko je prišel čas odhoda smo z zadovoljstvom zapuščali termalne bazene. Ob slovesu smo si zaželeli srečo z željo, de se ponovno zberemo v soboto 10. januarja po ponovoletnem čofotanju v reki Krki.
LP Jože Bradač
 

Kostanjev piknik in pohod na vzletišče Peter

Letošnji kostanjev piknik smo poleg peke kostanja popestrili še s pohodom na Straški hrib na padalsko vzletišče Peter in nočnim kopanjem v bazenih hotela Vital.
Letošnja bira kostanja je bila bolj skromna, zato smo se dogovorili, da bomo lačne želodce napolnili še s pečenim odojkom. Peko smo zaupali preizkušenim mojstrom, ki so peč za peko pripeljali kar v Mali raj.
Med udeleženci dogodka smo lahko tudi letos poleg domačih članov in ostalih vabljenih pozdravili predstavnike naturistov iz Hrvaške.
Po začetni dobrodošlici za udeležence piknika za katero so poskrbele Katja, Slavica in Danica smo lahko videli izjemen prelet padalca za prosto letenje in pristanek v Malem raju, katerega je izvedel Duško Gorenc – Poldi, predsednik Kluba za prosto letenje iz Dolenjskih Toplic in hkrati tudi naš član. Po tem dogodku smo se odpravili na pohod na Straški hrib do padalskega vzletišča. Med potjo smo si ogledali tudi panoramo celotne topliške doline z ene strani in z druge strani celotno porečje Krke od Rumanje vasi do Novega mesta. Po prihodu na vzletišče smo se najprej odpočili, nato pa so nam padalci poleg Poldija še Dušan Šetina – Dule in Rok Dobravc pripravili pravo malo šolo letenje in prikazali priprave na polet. Rok in Dule sta tudi poletela, Dule je še nekajkrat zakrožil nad našimi glavami in oba sta odjadrala v dolino in pred nami prišla v Mali raj. Mi smo nato peš odšli po malo bolj strmi poti v dolino in ponovno uživali v izjemnih barvah jesenskega gozda ter razgledu na dolino reke Krke. Med pohodom je Borut skrbel, da je vse potekalo tako kot mora.
Po prihodu v Mali raj nas je že čakal pečen kostanj in tudi cvička ni manjkalo, vsi pa smo radovedno gledali proti peči z vrtečima odojkoma. Ob pogledu na take dobrote in ob vdihavanju čudovitega vonja so se vsem že cedile sline, ker po pohodu smo bili že tudi pošteno lačni. Končno je prišel čas, ko sta mojstra žara snela prvega, ga položila na mizo in pričela sekati in rezati, da ju je bilo veselje gledati. Po obilni malici in še po nekaj rundah kostanja, ob dobri volji in klepetu je čas hitro minil. Ura se je bližala proti sedmi zvečer tako, da smo morali oditi proti Dolenjskim Toplicam, kjer smo od sedmih naprej imeli rezervirano naturistično kopanje.
Jože Bradač

 

Vseslovensko srečanje Mali raj 2014

Drugi vikend v juliju je v Malem raju že tradicionalno rezerviran za vseslovensko srečanje naturistov, ki z mednarodno udeležbo že presega slovenske meje. Tudi letos se je bližal petek, prvi dan srečanja, nebo pa so še kar naprej prekrivali težki oblaki in iz njih je lilo kot iz škafa. Člani upravnega odbora društva smo dan pred srečanjem stali do gležnjev v blatu in razmišljali, kaj storiti. Odločili smo se, da srečanje bo, ne glede na vreme in izkazalo se je, da je bila odločitev pravilna. V petek se je vreme razjasnilo, zasijalo je sonce in tla so se osušila. V zgodnjem popoldnevu so pričeli prihajati prvi udeleženci srečanja, ki so postavili šotore ali parkirali avtodome na svoja mesta. Večer je minil ob okusnem golažu, glasbi in plesu ob tabornem ognju.
V soboto smo se po zajtrku in po prihodu hrvaških naturistov odpravili na pohod po naturistični poti Topli vrh. Na pohodu sta se nam pridružila še predstavnika naturistov iz Belgije in sta bila izredno navdušena nad lepoto naših gozdov in same pohodniške poti. Po vrnitvi v Mali raj in po kosilu nas je malo poškropil dež, tako da so odpadle vesele igre oziroma igre brez meja. Dež je kmalu prenehal in dobre volje ni manjkalo, še posebno, ko so za večerjo zadišale dobrote z žara. Po večerji smo imeli tudi srečelov, vsak udeleženec srečanja pa je prejel še spominsko majico. Večer smo nadaljevali ob ognju in glasbi.
Nedeljsko jutro je bilo prijetno sončno, vendar je pa bila vremenska napoved za popoldne zelo neugodna in zato smo se odločili, da z uradnim zaključkom srečanja malo pohitimo. Tako smo ga že pred poldnem zaključili in preostanek časa namenili prostim aktivnostim. Nedeljsko dopoldne so popestrili še čolnarji in raftarji iz občine Straža, ki vsako leto organizirajo regato na Krki od Soteske do Zaloga. Vse udeležence regate smo veselo pozdravili in jim zaželeli varno plovbo.
Jože Bradač

 

Društvo šola zdravja v Malem raju

V soboto 14. junija so imeli člani društva Šola zdravja iz Domžal srečanje vseh svojih skupin v Dolenjskih Toplicah. Na srečanju se je zbralo preko petsto udeležencev iz cele Slovenije in po jutranji telovadbi so se razdelili v več skupin in obiskali zanimivejše točke v okolici Dolenjskih Toplic. Ena skupina s preko sto udeleženci je obiskala tudi Mali raj in ker so večinoma imeli oblečene oranžne majice, se je ves Mali raj obarval oranžno. Domači smo jim pripravili dobrodošlico in jih nato povabili na sprehod po Malem raju. Ponudili smo jim tudi naše zloženke in revije Naturist. Obiskovalci so bili navdušeni nad naravno urejenim prostorom in naravno lepoto reke Krke ter izrazili zadovoljstvo, da tak prostor obstaja na Dolenjskem. Tudi vprašanj ni manjkalo tako, da lahko letos pričakujemo kar nekaj novih naturistov. Vsem udeležencem se zahvaljujem za obisk, zahvaljujem se tudi organizatorjema obiska Zdenki in Dušanu.
Jože Bradač

 

Kresovanje v Malem raju 2014

Tako kot vsako leto smo tudi letos pripravili kresovanje v Malem raju in se tako pridružili praznovanju 1. maja – praznika dela. Sosed Darko nem je dovolil, da v njegovem gozdu pripravimo les za kres, katerega smo nato pripeljali v Mali raj in ga primerno zložili, da je lepo gorel. Nekaj vejevja je pripeljal še Dušan in lesa je bilo toliko, da bi ga morali kmalu voziti nazaj v gozd .
Vabilu se je kljub slabi vremenski napovedi odzvalo veliko udeležencev in ob določeni uri smo kres tudi zakurili. Prijetno počutje ob kresu je popestrilo še bliskanje in grmenje, ker se je v okolici razbesnela nevihta, ki pa Malega raja ni dosegla. V šotoru je posajalo ob zvokih Igorjeve kitare in Pikove violine vedno bolj veselo in počasi smo se jim vsi pridružili in ob pijači in prigrizkih tudi zapeli.
Jože Bradač
 

Pomladanska delovna akcija v Malem raju

S prvimi toplejšimi sončnimi žarki začne kri hitreje krožiti po telesu in nas vreme kar samo vleče na prosto. Ta čas je kakor naročen za delovne akcije in smo se tudi člani DN Mali raj dogovorili, da postorimo nekaj stvari v Malem raju, kar nam bo polepšalo poletno bivanje v njem. Po prihodu udeležencev in po jutranji kavici smo se razdelili v tri skupine. Prva skupina najmočnejših se je lotila popravilo lesene ograje do umivalnice, druga skupina gibčnih je grabila brežino in tretja skupina je urejala ravninski del. Na tem ravninskem delu smo preko zime uredili teraso, kjer bo še prijetnejše za postavitev šotorov, posadili nekaj novih dreves za senco in zasadili živo mejo za boljše počutje. Po vseh teh posegih je bilo potrebno celotno površino ročno na fino poravnat in pripraviti za sejanje trave. Vsi udeleženci smo se s tako vnemo lotili dela, da se še slikati nismo imeli časa, zato je priložena fotografija starejšega datuma. Ker veliko pridnih rok tudi veliko naredi, smo do dvanajste ure dela končali in nato prisedli k zasluženi malici. Kot po navadi tudi tokrat ni izostal klobasa party ob tabornem ognju, poplaknjen z hladnim pivom in odlično frankinjo.
Jože Bradač

 

Naturistično kopanje ob dnevu žena

Dan žena je mednarodni praznik vseh žensk in ker nam naše dame lepšajo dneve smo se v Društvu naturistov Mali raj že tradicionalno odločili, da na poseben način proslavimo ta praznik. Vse žene in dekleta smo povabili na naturistično kopanje v bazene hotela Vital v Dolenjskih Toplicah. Ob tej priložnosti smo se spomnili vseh njihovih uspehov in darov, ki jih prinašajo v naše domove. Udeleženkam smo pripravili majhno čokoladno presenečenje in jim nazdravili s šampanjcem ter obljubili, da bomo vse leto pridni, ubogljivi in če bo potrebno pomivati posodo, jo bomo najraje pobrisali.
Katja Bradač
 

5. zbor članov društva Mali raj

Člani društva naturistov Mali raj smo se 31. januarja zbrali na svojem 5. zboru članov v gostišču Kolesar na Dolenjih Sušicah.Ob številčni udeležbi članov društva iz celotne Slovenije smo obravnavali poročila o delu društva in o delu vseh odborov in komisij društva. Ugotovljeno je bilo, da društvo zelo dobro deluje, realizirane so bile vse planirane aktivnosti, veliko je bilo narejenega na promociji društva in naturizma na Dolenjskem in v slovenskem prostoru. Večjih prireditev kot so ponovoletno čofotanje, kresovanje, vseslovensko srečanje naturistov, zvočno uglaševanje z gongi, mesečnih naturističnih kopanj v bazenih hotela Vital, strokovne ekskurzije na Bazo 20, kostanjev piknik v Malem raju in naturističnih pohodov na Toplem vrhu se je udeležilo veliko število članov, občanov in tudi ostalih obiskovalcev od blizu in daleč.
V preteklem letu smo se udeležili srečanj naturistov na Češkem, srečanja Alpe – Adria v Solarisu, srečanja naturistov v Termah Banovci, pohoda v organizaciji DN Triglav iz Radovljice in prednovoletnega praznovanja v savnah Tivoli. Pridružili smo se tudi večjemu številu pohodov v organizaciji drugih društev iz Dolenjskih Toplic in Straže. Na zboru smo potrdili plan dela za leto 2014, ki se bistveno ne razlikuje od lanskega. Po zaključku uradnega dela je sledil prijeten večer ob okusni večerji, ki jo je pripravilo osebje gostišča Kolesar.

Jože Bradač

Zimska podvodna delovna akcija

Danes je tretja nedelja v januarju in me pokliče Milan Modic , naš član in član Kluba za podvodne aktivnosti iz Novega mesta in vpraša, če sem doma. Odgovorim pritrdilno in nato mi pove svoj plan, da bi se potopil v zaliv v Malem raju pogledat kakšno je dno in če bi se dalo tam urediti kopališče. Moj odgovor je bil: »Super !« V šali ga vprašam, kako bo šel pod vodo, ker vendar dežuje, da ne bo moker. Smeh. Ob prvem potopu je ugotovil, da je na dnu nekaj mulja, ampak je globina ravno pravšnja za plavanje. Nato sva se odločila, da za začetek požagava nekaj vej, ki so rasle pod vodo, nekaj pa jih je viselo na gladino in jih nato z vrvjo potegnila iz vode. Milan je moral zaradi hladne vode, ki je tudi vztrajno naraščala po dobri uri dela s potapljanjem zaključiti.
Po delu sva še malo pogledala kaj sva naredila in ugotovila sva, da bo po končanem delu nastal zelo lep bazenček. Potrebno bo še nekaj takih akcij, če bo priskočil še kdo na pomoč bomo pa še hitreje uredili, samo pogoj je, da bo vodostaj vode nizek.
Jože Bradač

Ponovoletno čofotanje 2014

Ponovoletno čofotanje je bilo letos že tretje po vrsti in že v tretje brez snega. Vsi smo si želeli sneg, če že drugega ne, bi bile vsaj fotografije bolj primerne letnemu času. Sicer pa nismo dolgo razmišljali zakaj je tako, ampak smo se kmalu po zaželjenih lepih željah za novo leto najpogumnejši napotili v ogrevan šotor in se tam pripravili na čofotanje.
Vsi hkrati smo zapustili šotor in nato zabredli v hladno Krko, ki pa letos sploh ni bila tako hladna, zato smo se kar dvakrat napotili v vodo, nekateri so celo zaplavali. Po prihodu iz vode smo hitro smuknili v ogrevan šotor, se posušili in dame so nam prinesle okusno kuhano vino, da je kri spet hitreje stekla po žilah. S prvim mrakom smo se poslovili od Malega raja in se napotili v Dolenjske Toplice na kopanje v bazene hotela Vital. Moram priznati, da čeprav imamo radi hladno vodo, smo se vseeno super počutili v termalni vodi. V bazenu smo še enkrat nazdravili s šampanjcem z željo, da preživimo letos še veliko lepih naturističnih trenutkov.
Ob zaključku smo se zadovoljni poslovili in obljubili, da se 15. februarja ponovno vidimo na bazenih na Valentinovem kopanju.
Na koncu bi se rad zahvalil vsem, ki ste prinesli raznovrstne dobrote v trdem in tekočem agregatnem stanju, še posebna zahvala reševalcema iz vode Milanu in Gregorju, Mariji in Danici za strežbo s pijačo, Duletu in Dušanu- Poldiju za pomoč pri postavitvi šotora in pripravi ognja ter Sandiju za donacijo božičkovih kap.
Jože Bradač

Jesenske aktivnosti

Najlepši letni čas je jesen, tako pravi star ljudski pregovor. Osebno se s tem popolnoma ne strinjam, pa ne zato, da ne maram jeseni, ampak mi je sončno in vroče poletje še vedno najlepše. Verjetno se s tem strinja še marsikdo izmed naturistov, ker je prehod v hladno in mrzlo obdobje vedno zoprno. Da pa ni vse tako pusto in sivo, si znamo tudi v tem letnem času popestriti življenje z različnimi dogodki, kot so različni pohodi in druženja v bazenih in savnah. Začelo se je novembra z Martinovim pohodom med vinogradi v Straški gori in nato nadaljevanje s kopanjem v Termah v Dolenjskih Toplicah. Na bazen je prišel tudi »Martin in iz mošta naredil vin«. Z odlično predstavitvijo je naš Matej prikazal, kako se naredi iz mošta vino oziroma kako se krsti mlado vino. V decembru smo se ponovno srečali na bazenih in ker je bil to čas Miklavža, nas je presenetil tudi ta dobri mož s polno vrečo daril za vse otroke in še za odrasle je na dnu našel nekaj bombonov. Tudi tokrat se je Matej odlično izkazal. Matej, hvala. Za Miklavžem je bila že dolga in naporna pot in tudi mi smo bili, čeprav do vratu v vodi, nekam razsušeni , zato smo vse skupaj dodobra zalili s šampanjcem s katerim sta nas počastila Nevenka in Primož. Hvala tudi njima.
Sredi meseca smo se udeležili tudi prednovoletnega srečanja v savnah Zlati klub v Ljubljani, katerega organizira ZDNS.
December se je prevesil že krepko v drugo polovico in bližajoči prazniki so že napovedovali zanimive predpraznične dogodke. Tako smo se tudi mi udeležili predbožičnega pohoda z baklami v Dolenjskih Toplicah, katerega vsako leto organizira KPL Kanja. Po tem pohodu se bomo vsi posvetili svojim družinam in prijateljem, po novem letu pa nas čaka že nov izziv, to je ponovoletno naturistično čofotanje v reki Krki.
Jože Bradač

Kostanjev piknik in pohod na Bazo 20

V soboto, 14. 09. 2013, nas je Cveto Trelc predsednik društva naturistov Triglav Radovljica povabil na pohod, na Društvo naturistov Mali raj vsako jesen prireja kostanjev in tako je bilo tudi letos. Da ni to samo piknik za eno popoldne, smo se tokrat odločili, da popestrimo dan še z obiskom Baze 20 in večernim kopanjem v bazenih v hotelu Vital. Odločitev se je izkazala za pravilno, saj je veliko naših članov iz drugih krajev Slovenije, ki na Bazi 20 še niso bili.
Po jutranji kavici smo se z avtobusom, zasedenim do zadnjega kotička, odpeljali na Bazo 20, kjer nas je sprejel uradni vodič g. Jože Saje. Po ogledu kratkega filma v Mačkovem domu smo si ogledali barake, kjer je vodič zelo slikovito in realno opisal potek dogajanja v tem delu Kočevskega Roga med drugo svetovno vojno. Nadaljevali smo pot do partizanskega grobišča bolnice Jelendol in nato še do same bolnice. Od tu nas je pot vodila do Podsteniške koliševke, mimo Pogačnikove žage do čebelarskega doma, kjer nas je po dobrih petih kilometrih hoje po gozdu čakal avtobus. Malo utrujeni in polni novih vtisov smo sedli na avtobus. Med vožnjo proti Malemu raju nam je Jože Saje povedal še veliko o življenju živali in o geografskih značilnostih Kočevskega Roga, zato smo mu za njegovo strokovno vodenje še posebno hvaležni.
Po prihodu v Mali raj nas je pričakal mojster žara z vsemi dobrotami, ki so potrebne za dober gurmanski užitek. Prijetno popoldne smo nadaljevali s peko kostanja in preizkušanjem letošnjega mošta. Sledil je še pozdravni govor predstavnikov Zveze naturistov iz Hrvaške, ki so izrazili željo za še tesnejše sodelovanje med njimi in našim društvom. Odgovorili smo jim, da so vedno dobrodošli in da jih bomo obveščali o vsem naših aktivnostih. Za zaključek dneva smo se po pikniku odpravili še na bazene hotela Vital, kjer smo uživali v naturističnem kopanju, kjer je topla voda zelo blagodejno delovala na naše utrujene ude.
Jože Bradač

Pohod na Ajdno

V soboto, 14. 09. 2013, nas je Cveto Trelc predsednik društva naturistov Triglav Radovljica povabil na pohod, na Ajdno. Člani društev naturistov: Mali raj, Ljubljana in Radovljica Triglav, smo se zbrali v Radovljici pred Šparom, kjer smo ugotovili, da se na pohod odpravlja šestnajst članov. Največ iz društva Mali raj.
Cveto naš glavni organizator, nas je seznanil s potekom pohoda. Del poti smo se peljali z avtomobili, nato pa pot pod noge, nahrbtnike na rame in na vrh Ajdne. Srednje zahtevna pot na Ajdno, nam je vzela štirideset minut časa. Na vrhu smo ugotovili, da je čas, ki smo ga porabili za pot zanemarljive vrednosti, saj se je na vrhu Ajdne odprl čudovit panoramski pogled. Ob tem pogledu nam je zaigralo srce, uživali smo vsak trenutek, vsak dih na ta prelep sončni dan. Posneli smo tudi nekaj fotografij iz katerih je razvidno, kako zelo lepo smo se imeli. Po sestopu iz Ajdne smo se s prijetnimi občutki v srcu, odpeljali na Jelovico. Sredi gozda ob majhni leseni koči nas je pričakala družina Trelc. Prijetni občutki ob pogledu na preprostost in topel sprejem družine. Dodobra smo se okrepili, lovili zadnje sončne žarke pred sončnim zahodom. Obšla nas je prijetna utrujenost. Malo smo še poklepetali se poveselili in dan se je prevesil v večer. Srečni, da smo bili tam, smo se odpravili vsak na svoj dom. Takih trenutkov imamo v življenju premalo, zato si moramo prizadevati, da jih bo več. Malo je ljudi kot je Cveto, ki si je vzel čas za organizacijo in izpeljavo pohoda in piknika.
Zahvaljujemo se Cvetu in njegovi družini za prijetno soboto.

Vikend naturistov v Banovcih

Zveza društev naturistov Slovenije vsako leto zadnji vikend v avgustu organizira zaključek naturistične sezone v Banovcih. Pripravljen je bil zanimiv program, v Termah so malo pogledali skozi prste pri oblikovanju cen za namestitev in bivanje, vse to pa je dalo vedeti, da se bomo imeli spet lepo.
V petek je glavnina udeležencev prispela v Banovce, nekateri tudi že nekaj dni prej in takoj po namestitvi v prijetnih hišicah smo se odpravili na bazen. Tu smo do večerje uživali v topli vodi, ki je imela petindvajset stopinj. Po večerji smo se ponovno zbrali na bazenu, kjer nas je obiskala prleška glasbena skupina z doma izdelanimi inštrumenti. Veselo so igrali in poskrbeli še za obilo smeha, tako da smo zaplesali kar v vodi. V soboto nas je vodič odpeljal na sprehod do reke Mure, kjer smo si ogledali še delujoči Babičev mlin na Muri. Ta mlin je še posebno zanimiv, ker zgradba mlina stoji na kopnem, mlinsko kolo z enostavnimi prenosi plava na vodi in je z mlinom povezan z dolgim pogonskim jermenom. Ogledali smo si še Center domače in umetnostne obrti v Veržeju. Tu smo videli zanimive izvirne izdelke prleških rokodelcev, katere je bilo mogoče tudi kupiti. Še posebno je potrebno pohvaliti medsebojno povezanost med ustvarjalci in željo za prenos svojih izkušenj na mlajše generacije, saj imajo za ta namen organizirane posebne delavnice. Popoldne smo preživeli ponovno na bazenu, kjer smo tekmovali v igrah brez meja. Tekmovanje med ekipami društev je bilo napeto in tudi smešnih prizorov ni manjkalo. Naše društvo sta zastopali dve ekipi in prepričljivo je zmagala prva ekipa Malega raja.
Jože Bradač

Srečanje naturistov v Malem raju 2013

Letošnje vseslovensko srečanje naturistov v Malem raju, ki je že tretje po vrsti, je privabilo veliko obiskovalcev iz Slovenije in nekaj tudi iz sosednje Hrvaške. Srečanje je trajalo tri dni od petka do nedelje in v tem času so potekale poleg druženja še športne aktivnosti in tekmovanja ter organizirani pohod po naturistični pešpoti na Toplem vrhu. Ob tej priložnosti je Mali raj prejel od vodstva ZDNS tudi zastavo International naturist federation – INF.
Petek je bil namenjen za prihod in postavitev šotorov, s prvim mrakom pa se je pričelo druženje ob glasbi in ognju. Na Topli vrh smo se odpravili v soboto zjutraj takoj po zajtrku, tako da nam je čim več časa ostalo za tekmovanja v odbojki na mivki, balinanju, lokostrelstvu, kegljanju. Po vseh teh naporih je bilo kar težko pričakati trenutek, ko nas je mojster žara povabil vse na okusno pojedino in s tem smo nadoknadili izgubljene atome moči, katere smo še kako potrebovali v nedeljo za tek na 500 m za ženske in 1000 m za moške. V večernem času je za dodatno sprostitev poskrbela izvajalka zvočne kopeli z gongi, domačinka Irena Zupančič, ki je pred tem že nastopala v Malem raju. Z izredno tankočutnim igranjem na gonge in sočasno uporabo še množice dodatnih instrumentov je pričarala neponovljivo sozvočje s šumenjem reke in prasketanjem tabornega ognja. Po tej harmoniji zvokov smo prisotni kmalu odšli na nočni počitek, ker nas je v nedeljo čakalo dokončanje tekmovanj v lokostrelstvu ter balinanju in tek, ki je bil načrtovan za ta dan.
Na uradni zaključek srečanja je ponovno prišel Brbuč iz reke Krke in navdušil vse prisotne. Zmagovalcem je podelil diplome in priročne nagrade, katere so prispevali sponzorji in donatorji, pozdravil je goste iz tujine, se zahvalil vsem sodelujočim, še posebno tistim, ki so skrbeli za nemoten potek srečanja. Ker je bilo prisotnih veliko mladih družin je obdaril tudi njihove otroke in izrazil zadovoljstvo, da se vedno več mladih odloča za naturizem.
Video iz vseslovenskega srečanja si lahko ogledate na tej povezavi
Jože Bradač
 

Srečanje naturistov na Češkem 2013

Lanskoletno srečanje s češkimi naturisti nam je ostalo v lepem spominu vse do letos, zato smo že komaj čakali, da odpotujemo novim dogodivščinam naproti še v večjem število. V petek je odpotovalo v Pasohlavky kar deset članov našega društva.
Po prijetni vožnji preko slikovite Avstrije smo okoli poldneva prispeli v kamp AC Merkur in se namestili v prijetno senčko, ker je sonce sijalo s polno močjo. Po prijetni ohladitvi v laguni smo si pričeli nabirati moči (s češkim pivom ) za naslednji dan, ki je bil zelo tekmovalen. Nastopali smo v teku okrog lagune na 722 m, odbojki na mivki, balinanju in v pikadu. Češke kolege smo prepričljivo premagali v vseh športnih disciplinah, samo v pikadu so bili oni boljši. Poleg tekmovanj smo se še sončili in veselo čofotali v ravno prav topli vodi. Komaj smo čakali večer in razglasitev rezultatov, saj smo člani našega društva dosegli odlične rezultate v teku in balinanju. V teku je bil prvi Dušan Šetina in drugi Jože Bradač v moški konkurenci, v ženski pa je Tatjana Kolenc zasedla tretje mesto. V balinanju pa sta dobesedno pometla s konkurenco Jasna in Anton Knavs. Po podelitvi diplom se je večer nadaljeval s prijetnim druženjem, plesom in degustiranjem piva v neomejenih količinah .
Nedelja je dan za počitek in tudi mi smo si ga dopoldne privoščili, predno smo vse spokali ter pozno popoldan odrinili na pot proti domu. Bilo je lepo in češki kolegi z Ivom na čelu so ponovno dokazali, da so pravi gostitelji in naslednje leto pridemo zopet in upam, da še v številčnejši postavi.
Jože Bradač
 

Družinsko gledališče Kolenc

Zadnja nedelja v aprilu je bila lepa in sončna in zato zelo primerna za lep izlet v naravo. S mojo Tatjano sva nekaj časa tuhtala, kam naj bi se podala potem pa je odločitev padla kar sama od sebe: greva na Vače, h gledališki družini Kolenc.
Z gospodom Zvonetom Kolencem sva se pred časom že slišala po telefonu in naju je prijazno povabil na obisk, zato je bila odločitev še lažja. Pot naju je vodila preko Žužemberka, Biča, Bogenšperka, Litije, mimo Tatjaninega rojstnega kraja Hotiča do Vač. Na Vačah naju je sprejel Zvone, izredno prijazen in razgledan gospod ter velik ljubitelj narave. Beseda je dale besedo in v kratkem času smo bili na ti. Povedal je, da je sam doma, ker ostali družinski člani gostujejo na gledališki prireditvi v Italiji. Prelagal je, da si gremo ogledat tisto, kar je naju s Tatjano najbolj zanimalo in sicer kmetijo Zapece. Po vijugasti cesti, ki postopoma prehaja v gozdno pot, smo prišli najprej do manjšega jezera. To je umetno zgrajeno ob studencu, tik ob nekdanjem črpališču za pitno vodo. Jezerce je oddaljeno od najbližjih hiš približno dober kilometer in je popolnoma na samem. No, to je bil tudi namen najinega obiska, ker Zvone razmišlja tudi o možnostih razvoja naturizma na tem področju in lahko rečem, da sta lega in ambijent odlična, le dostop je malo težji, še posebno za večja vozila.
Po ogledu jezera naju je Zvone peljal še na kmetijo Zapece. Tam sem od presenečenja ostal brez besed. Zapece so stara domačija, z vsemi pripadajočimi poslopji, na prisojni legi, dejansko ves dan obsijana s soncem. Njena odmaknjenost od naj bližnjih hiš je podobna kot jezero, to se pravi popolnoma na samoti. Kraj izžareva posebno pozitivno energijo in dobil sem občutek, kod da nastopam v kakem starem slovenskem filmu. Res bi bilo potrebno še marsikaj postoriti okrog zgradb in urediti dostop od domačije do jezera, ampak občutek je odličen in zadeva bi bila lahko dobra ponudba naturistom, ki si res želijo mir in spokojnost. Tukaj slišimo samo pesem ptic, šumenje vetra in nič drugega.
Po ogledu domačije naju je Zvone peljal še do geometričnega središča Slovenije GEOSS. Potem ogledu smo se vrnili na Vače in ob slovesu sva povabila vso družino Kolenc, da nas obišče v Malem raju. Zvone pa je izrazil željo, naj njegov dom, kjer je doma tudi Družinsko gledališče Kolenc, še večkrat obiščemo.
Tatjana in Jože
 

Delovna akcija in zvočna kopel

Naše društvo ima v letnem planu med drugimi aktivnostmi načrtovano tudi delovno akcijo na naturistični pohodniški poti Topli vrh. Zaradi dolgotrajnega slabega vremena je bila akcija nekajkrat preložena tako, da tretjo soboto v maju nam je končno uspelo najti prost termin in še vreme je bilo naklonjeno. Kot po navadi smo se zbrali v Malem raju in se nato odpeljali na Topli vrh. Po prihodu na pohodniško pot smo se takoj lotili dela, saj je zima z obilico snega poskrbela, da nam ni bilo dolgčas. Odstranili smo velike količine polomljenih vej, nekatere smo morali celo razžagati z motorno žago. Istočasno smo s poti odstranili še odvečno kamenje, da se bo lažje kosilo travo in da bo hoja še prijetnejša. Po opravljenem delu smo se vrnili v Mali raj, kjer nas je čakala malica – klobasa na palici in po malici pa še sprostitvena zvočna kopel.

Kresovanje v Malem raju 2013

Kresovanje v Malem raju je tradicionalni dogodek, katerega se udeležujejo člani Društva naturistov Mali raj, vaščani Dolenjega in Gorenjega Polja in prijatelji iz bližnje in daljne okolice. Tako kot vsako leto smo tudi letos les pripeljali nekaj dni prej, postavljanje kresa pa je bilo opravljeno v ponedeljek. V torek dan pred prvim majem, ko se je lep sončen dan prevesil v prijeten večer, so na prizorišče pričeli prihajati prvi obiskovalci. Po dobrodošlici za katerega je poskrbela Katja, smo počakali, da se je zmračilo in nato prižgali kres. Prijetno razpoloženje ob veličastnem kresu se je stopnjevalo iz ure v uro. Za dodatno glasbeno popestritev večera sta poskrbela še Maja in Boris.

 

Naturistično kopanje ob dnevu žena

V društvu naturistov Mali raj smo se letos odločili, da na poseben način proslavimo mednarodni praznik žena. Žene in dekleta smo povabili na naturistično kopanje v bazene hotela Vital v Dolenjskih Toplicah. Za večino udeleženk je bilo tako naturistično praznovanje prvič v življenju, zato navdušenja niso uspele zatajiti. Udeleženkam smo želeli pripraviti presenečenje in ob razmišljanju ali jim podarimo kakšno rožico, je Marija Šetina predlagala, da bi za vse udeležence spekla krofe, katere zna izvrstno pripraviti. Strinjali smo se s predlogom. Marija je res pripravila vrhunske krofe, za kar se ji prisrčno zahvaljujemo. Čeprav smo bili do pasu v termalni vodi so se po krofih usta vseeno osušila in tudi za to smo imeli rešitev v obliki polne hladilne torbe šampanjca. Tokrat so se izkazali moški in pridno polnili kozarčke na robu bazena, da so jih kopalke in kopalci lahko jemali kar iz vode. Nazdravili smo vsi skupaj in ženam obljubili, da bomo vse leto pridni, ubogljivi in če bo potrebno pomivati posodo jo bomo najraje pobrisali.
Med našimi člani je tudi veliko pevk in pevcev, ki pojejo v različnih zborih, zato so kmalu staknili glave skupaj in ubrano zapeli nekaj lepih pesmi, ki so v prijetnem ambijentu, s svečami osvetljenem bazenu, še dodatno popestrile večer.
Jože Bradač

 

4. Zbor članov Društva naturistov Mali raj

V petek 25. januarja smo se člani Društva naturistov Mali raj zbrali na svojem 4. zboru članov že tradicionalno v gostišču Kolesar na Dolenjih Sušicah.
Ob visoki udeležbi smo v šestih točkah dnevnega reda obravnavali poročili o delu društva in upravnega odbora ter finančno poročilo. Ugotovljeno je bilo, da društvo deluje dobro, realizirane so bile vse naloge začrtane v letnem planu, veliko je bilo narejenega na promociji društva in naturizma na Dolenjskem in v slovenskem prostoru. Večjih prireditev kot so ponovoletno čofotanje, kresovanje, vseslovensko srečanje naturistov, kostanjev piknik v Malem raju in naturističnih pohodov na Toplem vrhu se je udeležilo veliko število članov in tudi ostalih obiskovalcev od blizu in daleč. V minulem letu smo se udeležili srečanj naturistov na Češkem, v Termah Banovci, pri DN Triglav iz Radovljice in prednovoletnega praznovanja v savnah Tivoli. Pridružili smo se tudi večjemu številu pohodov v organizaciji drugih društev iz Dolenjskih Toplic in Straže. Na zboru smo potrdili plan dela za leto 2013, ki se bistveno ne razlikuje od lanskega. Dopolnili smo ga še s strokovno enodnevno ekskurzijo v mesecu maju, ogledali naj bi si znamenitosti v okolici Kostanjevice na Krki, Brežic in Bizeljskega.
Pri četrti točki dnevnega reda smo obravnavali predlog za ustanovitev komisije za delo z mladimi. Že nekaj časa ugotavljamo trend upadanja mladih naturistov, vzrok za to vidimo v pomanjkanju primernih prostorov in animacije za mlade. Ker v Malem raju lahko ponudimo prostor po soncem tudi mladim, še posebno mladim družinam, smo soglasno sprejeli sklep o ustanovitvi komisije za delo z mladimi. Komisija bo štela tri mlajše člane katere izvoli izvršni odbor društva, njihova naloga bo obveščanje mladih o pozitivnem pomenu naturizma in o ugodnostih pri sodelovanju v društvu. Vse mlajše in mlade zato naprošamo, da se nam pridružite ali nam posredujete svoje mnenje ali predloge, katere bomo upoštevali pri nadaljnjih aktivnostih. Mnenje in predloge lahko posredujete na kontakt, ki se nahaja na naši spletni strani www.dnmaliraj.si/kontakt/
Po zaključku uradnega dela je osebje gostišča pripravilo okusno večerjo in ob dobri kapljici smo nadaljevali z druženjem še dolgo v noč. Za dobro razpoloženje je poskrbel še harmonikar Boštjan in mnogi smo tudi zaplesali.
Jože Bradač.

 

Naturistično čofotanje v reki Krki 2013

Naturistično ponovoletno čofotanje v reki Krki je že drugo po vrsti, ki ga prireja Društvo naturistov Mali raj iz Dolenjega Polja za svoje člane. Ob neki priložnosti je bila ideja izrečena bolj za šalo kot zares, vendar se je ob lanskem ponovoletnem srečanju v Malem raju skupina pogumnih članov prvič podala v mrzlo Krko in kopalci smo si zaobljubili, da to ponovimo vsako leto.Ponovoletno čofotanje je organizirano vsako leto na prvo soboto v novem letu. Ob tej priložnosti si zaželimo sreče, zdravja in obilo sončnih dni v prihajajočem letu. Letos nam je bilo vreme resnično naklonjeno, saj termometer kazal temperaturo zraka presenetljivih dvanajst stopinj Celzija, Krka je imela pa štiri stopinje manj.
Zbralo se je veliko število pristašev naturizma, ki so glasno spodbujali kopalce. Po čofotanju je bil za udeležence pripravljen ogrevan šotor, kjer se je nadaljevalo druženje ob čaju in kuhanem vinu do večernih ur, nato pa smo se odpravili še v Dolenjske Toplice. Tukaj je bilo pripravljeno še naturistično kopanje v bazenih ob prijetnem presenečenju za udeležence ob svečah in s kozarčkom penečega vina kot se za prehod v novo sezono spodobi. Društvo naturistov Mali raj je eno mlajših tovrstnih društev v Sloveniji in je s svojim delom in idiličnem prostorom ob reki Krki v nekaj letih postalo prepoznavno po vsej Slovenji in tudi preko meja do Nemčije in Nizozemske od kjer prihaja tudi največ tujih naturistov.
Jože Bradač

 
 

Kostanjev vikend v Malem raju

Jesen je kar prehitro prišla v naše kraje in vroče poletne dni so zamenjali hladnejši dnevi, dež in megla. Toda nič ne de, ni za obupat, saj je tudi jesen lepa v vseh svojih spreminjajočih barvah. Da pa ne bo tako pusto, si bomo pomagali sami z druženjem in dobro voljo.
Tak je bil tudi minuli vikend v Malem raju, kjer smo poskrbeli za prijetno kopanje v bazenih TEREME KRKA v Dolenjskih Toplicah, pohod po naturistični poti Topli vrh in kostanjev piknik. Kot že rečeno, se je v petek zvečer zbrala prijetna in vesela druščina kopalcev v Dolenjskih Toplicah na bazenih hotela Vital, kjer smo imeli rezerviran termin samo za naturiste. Že na recepciji nas je sprejela prijazna uslužbenka in na pultu je bil dobro viden napis, da so bazeni namenjeni naturistom. Za zelo zmerno ceno vstopnic smo se imeli odlično in uživali smo v treh bazenih, da je čas kar prehitro minil.
V soboto nas je pozdravilo pravo jesensko deževno jutro in prav nič ni kazalo, da se bo vreme kaj izboljšalo. Za ob enih popoldne je bil načrtovan odhod na pohod po naturistični poti in dejansko nismo vedeli kaj bi. Ker so se pohodniki kar zbirali, smo se odločili da gremo. Po prihodu na Topli vrh je tudi kmalu prenehalo deževat in pohod je postal zelo prijeten in zanimiv, saj smo videli toliko gob, da skoraj nismo vedeli kje naj hodimo. Z nami sta bila tudi Andreja in Zdenko, odlična poznavalca gob in tako smo imeli še pravo učno uro o gobarjenju s praktičnim prikazom in seveda tudi kar nekaj nabranih gob, ki smo jih pozneje na kostanjevem pikniku tudi spekli na žaru. Gobe so bile dejansko vse užitne, ker če ne bi bile, potem tudi tega članka ne bi bilo .
Po prihodu v Mali raj so nas že čakali Katja, Tatjana, Borut in Slavica, ki so pripravili vse potrebno za peko kostanja, gob in še kakšna klobasa se je našla. Poleg naših članov so se pridružili še vaščani Dolenjega in Gorenjega Polja in Primož s svojimi prijatelji, katerim se še posebno zahvaljujem za obisk. Veselo razpoloženje je še dodatno popestril Frenk, ki s svojo harmoniko zaigral in zapel, da so nekateri tudi zaplesali.

 

Pohod v neznano

Pohod v neznano nam je vedno pritegnil posebno pozornost, če ne drugega nas je ves čas » firbec matral«, kam bomo šli. Na povabilo DN Triglav, kateremu predseduje Cveto Trelc, smo se zbrali v Radovljici in nato z avtomobili krenili za vodjo pohoda v neznano. Ustavili smo se v vasi Breznica, kjer smo pred osnovno šolo pustili avtomobile, pobrali vso potrebno opremo in odkorakali v hrib. Pot je bila prijetno speljana, na nekaterih mestih strma in urejena z neštetimi stopnicami. Po eni uri hoje smo prispeli do zanimive cerkvice iz srednjega veka. Od tu se je odprl veličasten razgled na skoraj pol Gorenjske in po zasluženem počitku in polnimi pljuči čistega zraka smo se spustili v dolino, kjer so nas čakali avtomobili. Odpeljali smo se na Jelovico do počitniške hišice Trelčevih, tam so nas pričakali Jožica, Alenka, Sandi in Nina in nam ponudili izdaten prigrizek in sladice. Dan se je nadaljeval s piknikom, z dobrotami z žara in Cveto se je izkazal kot odličen žar mojster. Pozno popoldne smo se poslovili, se zahvalili družini Trelc za odlično organizacijo srečanja in za gostoljubnost in si zaželeli srečno pot z obljubo, da se prihodnje leto spet srečamo na kakšni drugi neznani točki.

 

Pohod v veliko prepadno

Letos smo že v začetku leta zapisali v plan aktivnosti društva tudi pohod na Veliko Prepadno na Straškem hribu. Pohod je organiziran v sklopu prireditev ob praznovanju občine Straža, ki poteka vsako leto v začetku septembra. V soboto smo se v lepem sončnem jutru zbrali v Malem raju in se odpeljali do Straže, kjer smo se pridružili ostalim pohodnikom in skupaj krenili po lepi gozdni poti navkreber. Dokaj strma, a lepo prehodna pot nas je vodila mimo mogočnih dreves proti vrhu hriba. Med potjo smo si ogledovali tudi poškodbe, katere je naredila suša na mogočnih bukvah, nekaj je bilo povsem suhih, pri večini pa so bile brez listja samo najvišje veje. Po približno uri hoda smo prispeli do Velike Prepadne, se najprej malo odpočili, nato pa se pričeli spuščati v jamo. Ob tej priložnosti so jo jamarji ob pomoči straških gasilcev razsvetlili in organizirali varovanje za obiskovalce. Sam spust v jamo je dokaj zahteven, saj je mogoč samo s pomočjo vrvi, vendar ko pridemo v notranjost je ves trud poplačan. Tu vidimo zelo razgibano dno, ki prehaja iz ozkega vhoda v prostorne dvorane vse okrašene z lepimi kapniki. Največje doživetje pa je pogled na izredno lep kapniški steber, ki stoji v zadnji dvorani. Jama je globoka od 25 do 30 metrov in dolga preko 90 metrov, nato se pa spusti še v rov dolg 100 metrov, vendar je ta dostopen samo izkušenim jamarjem. Večina od nas je bila v jami prvič in vsi smo bili navdušeni nad njeno lepoto in nad dobro organizacijo ogleda. Vse pohvale straškim jamarjem in gasilcem.
Jože Bradač

 

Krompirjev piknik

Prišel je čas izkopavanja in pobiranja krompirja. Letos nas je narava z njim bogato obdarila, zato smo sklenili, da v petek zvečer povabimo vse obiskovalce Malega raja na pečen krompir. Zakurili smo ogenj in pripravili primerno žerjavico, da smo vanjo zagrebli krompir. Med tem časom so bližnji sosedje prinesli še mlečno koruzo, katero smo nasajeno ne lesene palice pekli nad žerjavico in tako lažje počakali na prve pečene krompirčke. Druženje je bilo zanimivo in z veliko dobre volje. Ob uživanju dobrot iz žerjavice in še kaj poleg, smo se dogovorili še o podrobnostih za pohod po naturistični poti na Toplem vrhu, kateri je bil planiran za naslednji dan. Tudi na pohodu je bilo zanimivo, še posebno na koncu, ko je naš novi član društva Janez, potegnil iz nahrbtnika pravo domačo salamo in kruh in vse skupaj ponudil vsem pohodnikom. Po dobri malici smo se vrnili v Mali raj in še naprej uživali v lepem sončnem in vročem dnevu.
Jože Bradač

 
 
 

Priznanje za Mali raj

Na sobotni prireditvi v sklopu praznovanje občine Dolenjske Toplice je Mali raj prejel ZLATO PRIZNANJE za najbolj urejen gostinsko-turistični objekt v občini. To priznanje nam pomeni zelo veliko, ker je to priznanje večletnemu delu in trudu celotne družine Bradač in izdatni pomoči posameznih članov društva, še posebno Dušana Šetine. Prostor je dejansko lepo urejen in služi za aktivnosti naturistov iz našega področja in iz vse Slovenije. Priznanje je pomembno tudi zato, da se je na tem področju začelo resneje govoriti o naturizmu kot o dobri turistični ponudbi , ki lahko popestri že uveljavljeno turistično dejavnost v občini. Ob tej priložnosti vabimo vse naturiste naj s svojim obiskom v Malem raju pripomorejo še k večji prepoznavnosti naturističnega gibanja na Dolenjskem in v Sloveniji, saj če več nas bo močnejši bomo.
DN Mali raj

 
 

2. Vseslovensko srečanje naturistov

Mali raj je kraj, kamor se vračajo vsi, ki so tukaj vsaj enkrat že bili. Da je to res so letos ponovno dokazali naturisti, ki so se v velikem številu zbrali tokrat že na drugem vseslovenskem srečanju. Ker naturisti potrebujejo lepo in toplo vreme so v petek že kar malo zaskrbljeno gledali v nevihtne oblake nad glavo. Toda tudi tokrat je bila narava naklonjena in kmalu je posijalo sonce. Ves preostali konec tedna je bil lep, sončen in vroč.
Obiskovalci so se odlično počutili in ob organiziranih športnih igrah, se tudi dodatno potili. Tekmovali so v balinanju, odbojki na mivki, kegljanju in lokostrelstvu. Zelo veliko zanimanje je bilo za lokostrelstvo, saj sta Stane in Albert odlično pripravila teren s tarčami v obliki živali. V soboto je ves dan potekal trening, tako da so tekmovalci v nedeljo temeljito pripravljeni tekmovali za najboljše rezultate v lokostrelstvu. V soboto popoldne je del udeležencev srečanja odšlo na pohod po naturistični poti na Topli vrh, ostali pa so po ekipah tekmovali še v balinanju ali se predajali sončnim žarkom ob reki Krki. Po celodnevnih aktivnostih je zvečer še kako prijala večerja, katero so mojstri žara pripravili za vse lačne. Dobra hrana je kmalu povrnila izgubljene kalorije, tako da se je večer prijetno nadaljeval ob zvokih glasbe, plesu in druženju pozno v noč.
V nedeljo, kakor je že bilo rečeno, je potekalo tekmovanje v lokostrelstvu in vzporedno pa še finalni del tekmovanja v odbojki na mivki. Ob poldnevu sta bili obe tekmovanji planirani za ta dan zaključeni, zmagovalci znani in prišel ja čas za zaključni del programa. Z aktivnostmi in veselim razpoloženjem so prebudili tudi Brbuča v reki Krki, ki je prišel na kopno pogledat kaj se dogaja. Očitno mu je bilo vse skupaj zelo všeč in je kar on nagovoril zbrane, podelil priznanja najzaslužnejšim članom pri organizaciji srečanja in diplome za uvrščene posameznike in ekipe za prva tri mesta v vsaki disciplini. Po podelitvi diplom je zbrane nagovorila še predsednica ZDNS Maja Penko in se zahvalila organizatorjem in vsem prisotnim za prijetno druženje in podala informacije o preostalih aktivnostih, ki so planirane za naturiste letos. Na koncu so za prijetno presenečenje poskrbeli še gostinci, ki so vse zbrane pogostili s sladico in Katja s svojim brbučevim napitkom, da je sladica lažje prišla iz ust v želodec.
Po zaključni prireditvi se je srečanje nadaljevalo še ves popoldne. Proti večeru so se udeleženci pričeli poslavljati in odhajati domov, nekateri pa so ostali v Malem raju še v ponedeljek.
Jože Bradač

 

Srečanje naturistov na Češkem

Letos so češki prijatelji naturisti po nekaj letnem premoru ponovno organizirali srečanje v mestu Pasohlavky. Med mnogimi slovenskimi naturisti smo bili prisotni tudi člani DN Mali raj.
Ob prihodu v kamp nas je prijetno presenetil prostor ob velikem umetnem jezeru na reki Moravi, kjer se nahajata še dve laguni, večja in manjša. Ob mali laguni je prostor namenjen naturistom in moram reči, da smo imeli popolnoma enak občutek kot na morju. Voda je bila izredno topla in užitek je bilo plavati v popolnoma mirni vodi brez valov. Tudi kamp je zelo lepo urejen, dokaj čist, enako tudi sanitarije. Nekaj težav smo imeli le s toplo vodo, ki je iz tušev pritekla samo ob pomoči kovanca za 10 kron za tri minute ali kovanca za 20 kron pa za šest minut tuširanja. Meni se je to zdelo malo smešno že ob misli, kam bom dal kovanec, če se grem tuširat gol. No pa tudi to smo preživeli. Večina ostalih Slovencev je stanovala v bungalovih, ki so poleg prenočišča imeli tudi hrano in to po izredno nizki ceni. Mi iz Malega raja, bilo nas je šest, smo kampirali pod lepimi košatimi topoli ob neposredni bližini male lagune.
Glavno dogajanje je bilo v soboto, saj so ves dan potekala različna tekmovanja v odbojki, balinanju, pikadu in teku okrog lagune. V posameznih skupinah smo se zelo dobro uvrstili, tako da smo težko čakali večer s podelitvijo diplom in nagrad. Po podelitvi, so gostitelji pripravili lep večer z živo glasbo in plesom. V nedeljo smo zjutraj malo polenarili, se še nekajkrat skopali v laguni in po kosilu nas je nekaj že odpotovalo proti domu, ostali so vrnitev prestavili na ponedeljek.
Ob vrnitvi smo zavili še v prvo odprto trgovino in nakupili piva različnih vrst za domače in prijatelje, bila je zelo težka izbira, saj ga imajo tooooliko vrst, da je odločitev težka, pa še po ugodni ceni je.
Za konec naj dodam, da je bilo lepo samo prekratko in naslednje leto gremo spet, ampak vsaj za en teden, da si ogledamo okolico z izredno lepimi gradovi in pokrajino, kjer se res lahko uživa na sprehodih ali kolesarjenju.
Jože Bradač

 

Dan odprtih vrat

V soboto 26. maja smo v Malem raju organizirali dan odprtih vrat z namenom informiranja širše javnosti o razvoju naturizma na Dolenjskem. Številnim obiskovalcem smo predstavili delovanje našega društva, razkazali naš prostor in mnogi so si privoščili tudi sončenje. Za prijetno presenečenje in izvrstno popestritev dneva so poskrbele plesalke plesne skupine COUNTRY MAČKE iz Kranja. Obiskovalci in organizatorji smo bili navdušeni nad odličnimi plesnimi točkami ob country glasbi in veseli bomo, če se bomo še srečali. Vsem plesalkam in njihovi voditeljici gospe Mileni se najlepše zahvaljujem.

 

Velikonočni pohod 2012

Velikonočni ponedeljek je že tradicionalno namenjen razgibavanju, zato na ta dan KPL Kanja iz Dolenjskih Toplic vsako leto organizira pohod na Straški hrib na vzletišče Peter. Moram priznati, da ta pohod marsikomu prav pride za uničevaje preveč zaužitih kalorij med prazniki, zato je vedno veliko udeležencev, med njimi tudi mi iz društva naturistov Mali raj.
Pohod ni zahteven in je primeren za vsakogar. Letos nas je pozdravilo sončno, toda hladno jutro, saj je bila temperatura zraka nekaj stopinj pod ničlo, vendar nas to ni motilo. Po prihodu na vzletišče smo se malo odpočili, organizator je poskrbel, da smo se podprli z odličnim golažem in ob prijetnem druženju je dopoldne hitro minil.
Na koncu so vrli padalci izvedli še nekaj atraktivnih poletov s padali in na tihem sem bil kar malo nevoščljiv, ker so se v dolino peljali po zraku, vsi ostali pa smo morali peš.
Jože Bradač

 

Čistilna akcija 2012

Tako kot vsako leto smo se tudi letos aktivno vključili v čistilno akcijo očistimo Slovenijo. Akcija je potekala v soboto 24. marca v dopoldanskem času. Tudi letos je Milan Modic ponudil pomoč članov Kluba za podvodne aktivnosti KPA iz Novega mesta. Pomoči potapljačev smo bili zelo veseli, saj se je pojavilo kar nekaj odpadkov v strugi reke Krke, ki pa brez profesionalne potapljaške opreme in izurjenih potapljačev niso bili dostopni.
Po jutranji dobrodošlici, ki stajo pripravili Katja in Tatjana, smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je šla v vodo in druga skupina na kopenski del čiščenja. Nabralo se je kar veliko odpadkov, vendar manj kot pretekla leta, kar je razveseljivo in odraža pozitivni odnos ljudi do narave. Akcijo smo zaključili ob 12.00 uri in nato je sledila malica, katero je organizirala občina Dolenjske Toplice v sodelovanju s Terme Krka. Mi smo pasulj in meso pripeljali kar v Mali raj, da nam ni bilo potrebno vsem hoditi na jaso v Dolenjske Toplice in po prijetnem polnjenju želodcev se je druženje nadaljevalo v pozno popoldne. Vsem udeležencem se lepo zahvaljujem za udeležbo na čistilni akciji, še posebna zahvala Milanu Modicu in vsem članom KPA Novo mesto z željo, da se prihodnje leto ponovno pridružimo čiščenju.
Jože Bradač

 

3. zbor članov Društva naturistov Mali raj

Februar je mesec, ko je potrebno pripraviti poročila za leto, ki je minilo in potrditi plane za leto v katerega smo stopili. Tako smo se tudi letos člani našega društva zbrali 17. februarja v gostišču Kolesar na Dolenjih Sušicah. Slišali smo poročila o delovanju društva in izpolnjevanju plana dela v lanskem letu, finančno poročilo blagajnika, poročilo nadzornega odbora in poročilo disciplinske komisije. Vsa poročila so bila soglasno potrjena in sedaj sledi še izdelava bilance za DURS in AJPES.V nadaljevanju zbora je bil podan plan dela društva za leto 2012 in finančni plan ter oboje na glasovanju tudi sprejeto.Pod točko razno je bil podan predlog za organizacijo obiska savne v Šmarjeških Toplicah. Določili smo datum 9. marec ob 19.00 uri. Predlog je bil sprejet, predsednik pripravi obvestilo za spletno stran in zbira prijave, Zlatka pa bo organizirala nabavo vstopnic.Pod to točko je še Boris predlagal, da bi v Malem raju postavili mobilno finsko savno za katero bi vsak član prispeval 10 eur. Predlog je bil z velikim odobravanjem članov sprejet in v ta namen se je že zbralo nekaj denarja. V kolikor bo zbranega dovolj denarja naj bi bila narejena do zime.S tem je bil dnevni red izčrpan in uradni del zbora članov zaključen. Sledila je še pogostitev in prijeten večer, kjer smo poleg pogovora in šal lahko prisluhnili tudi ubranemu petju naših članov Alberta, Borisa, Poldija in Igorja.
Jože Bradač

 

Ponovoletno čovotanje 2012

Na prvo nedeljo po novem letu smo se zbrali v Malem raju z namenom, da si s stiskom rok zaželimo zdravja in sreče v novem letu ter še obilico sončnih dni za naša druženja. Srečanje smo popestrili tudi s kopanjem v Krki, katera je imela ta dan 8 stopinj. Voda ni bila prav vroča, mrzla pa tudi ne toliko, da bi prestrašila kopalce. Pogumne kopalke in kopalci so večkrat skočili v vodo, malo počofotali ali celo zaplavali in nato hitro odšli ven v ogrevan šotor. Za dvig telesne temperature smo dodatno poskrbeli s kuhanim vinom in tudi za pod zob se je kaj našlo. Ob prijetnem razgovoru in med snovanjem novih načrtov za naprej je čas tako hitro minil, da še opazili nismo kdaj se je v Mali raj prikradla s polno luno obsijana noč.
Jože Bradač

Več >>