Aktivnosti 2

Pohod z baklami

Leto je na okoli in pred nami je božič in s tem tudi predbožični pohod z baklami, katerega organizator je neutrudni Poldi. Tako kot lani smo se tudi letos zbrali pred Kulturni kongresnim centrom v Dolenjskih Toplicah. Pot je potekala po malo spremenjeni trasi in je bila še zanimivejša. Vmesni postanek je bil tudi letos na domačiji pri Poldiju, kjer smo se okrepčali, kakšno rekli in se fotografirali. Poldi je še podelil zanimive nagrade najštevilčnejši družini in najstarejšemu paru, ki so se udeležili pohoda. Po prijetnem druženju smo se zahvalili gostiteljem za lepo pripravljen sprejem, si zaželeli sreče in zdravje v prihajajočem letu in počasi krenili na zaključni del pohoda nazaj proti Dolenjskim Toplicam.

Jože Bradač
 

Pohod za zaključek sezone

Pohod na Topli vrh
Zadnjo nedeljo v oktobru smo organizirali še zadnji pohod po naši naturistični poti. Megleno in dokaj hladno vreme nam ni bilo najbolj naklonjeno, zato smo pot prehodili kar oblečeni. Vseeno pa je bila hoja po jesenskem gozdu ob tisočerih barvah in šumenju odpadlega listja pod nogami izredno lepa. Po pohodu je bil zaključek v Malem raju, kjer je ob ognju in peki kostanja dan prekmalu minil.
 
Martinov pohod
Na Martinovo soboto je Turistično društvo Straža in Društvo vinogradnikov Straža organiziralo že tradicionalni pohod katerega pot pelje skozi vasi ob reki Krki do Zaloga, tu je bil krajši postanek katerega so popestrile domače gospodinje in vinarji z izvrstnimi dobrotami, da se mi še danes cedijo sline. Od tu nas je pot vodila preko polj in športnega letališča, mimo graščine Luknja do obronkov vinogradniške Nove gore, kjer so nas pričakali člani Društva vinogradnikov Straža in nas pogostili z obilno malico, da o dobri letošnji kapljici ne govorimo, ker je ta kar sama od sebe tekla po grlu. Po nadaljevanju poti v lepem sončnem vremenu med vinogradi smo pripešačili do cilja, ki je bil v gostilni Pri Mari. Postregli so nas z pravim martinovim kosilom, kamor spadajo pečena račka, mlinci in zelje. Ves čas nas je zabaval ansambel petih harmonikarjev in po kosilu smo tudi veselo zaplesali. Zaključek smo naredili v Malem raju, kjer nam je Tatjana postregla še s kavico in ob razgovoru se je porodila ideja za popestritev zimskega življenja naturistov , a več o tem malo pozneje, bo pa zelo zanimivo.

Jože Bradač
 

Kostanjev piknik

V deželo je prišla jesen in na poletje nas spominjajo le še lepi dogodki preživeti v Malem raju in na novi pohodniški poti. S prvo burjo je prišel tudi čas, ko smo morali bolj na široko odpreti garderobne omare in iz njih potegniti toplejša oblačila, ki so za marsikaterega naturista prava nočna mora.Jesen pa prinese tudi mnogo drugih radosti, kot so kostanj in mošt, zato smo se tudi mi odločili za preizkušanje enega in drugega in to na pravem kostanjevem pikniku v Malem raju, ki ga je organiziralo naše društvo. Na piknik smo povabili tudi vse prebivalce sosednjih vasi z levega brega Krke, tako da je bilo še bolj veselo. Številne udeležence piknika je prišel pozdravit tudi župan gospod Jože Muhič in med drugim izrazil zadovoljstvo nad takim načinom druženja in sodelovanja med vaščani.
Kostanja in mošta je bilo dovolj, zato smo se ob toplem ognju veselili še dolgo v noč. Noč je bila res lepa, vsa z mesecem obsijana in hladna, vendar mi mraza nismo čutili. Še dodatno nas je grela misel na prehojeno pot našega društva v tem letu, saj smo v zelo kratkem času naredili ogromen korak pri razvoju naturizma v našem in v slovenskem prostoru.

Jože Bradač
 

Sejem kamping in karavaning 2011

V Ljubljani je med 22. in 25. septembrom potekal sejem počitniških vozil, opreme in spremljajoče turistične ponudbe. Na sejmu je sodeloval tudi TIC Dolenjske Toplice in na svoji stojnici predstavljal Dolenjske Toplice, kot celovita turistična ponudba kraja in okolice. Med povabljenimi na predstavitev je bilo tudi Društvo naturistov Mali raj, katerega aktivnosti postajajo zanimive za razvoj turizma v občini.
Povabilo smo z veseljem sprejeli in takoj pristopili k akciji za pripravo promocijskega materiala. Dušan je pripravil vse potrebno za izdelavo zloženke in plakata, sam sem poiskal najugodnejšega tiskarja in pomoč za financiranje tiska.Na dan odprtja sejma sva se s Katjo, otovorjena z zloženkami, odpravila v Ljubljano in ves dan veselo promovirala dejavnosti našega društva. Odziv pri ljudeh je bil zelo ugoden in ni manjkalo izrazov presenečenja, da se naturizem razvija v Sloveniji in to na Dolenjskem, ki nima morja. Vsem sva pojasnila, da Krka res ni morje, ampak je vseeno mokra. Veliko pohval je bil deležen tudi Mali raj, kot lepo urejen in čist prostor z lepo naravo, kamor se obiskovalci z veseljem vračajo.
Na sejmu so poleg naju sodelovali tudi Zdenka, Boris, Nataša, Miha in Tatjana in vsem se lepo zahvaljujem za pomoč, še posebno pa zahvala Bojanu Potočarju in Primožu Primcu, ki sta nam omogočila sodelovanje na stojnici.
Zahvaljujem se tudi županu g. Jožetu Muhiču in občini Dolenjske Toplice za finančno pomoč pri tiskanju zloženk.
Jože Bradač
 

Vseslovensko srečanje Mali raj 2011

Prišel je dan na katerega smo čakali že vse poletje, to je dan srečanja naturistov iz vse Slovenije. Prvotno je bilo srečanje načrtovano v juniju, vendar je bilo zaradi slabega vremena prestavljeno na avgust. Tokrat smo imeli z vremenom veliko sreče, vsaj boljšega se ne bi mogli zaželeti. Sonce je sijalo z vso svojo močjo in zvabilo naturiste iz vseh krajev Slovenije v Mali raj.
Srečanje je potekalo od petka do nedelje in množica naturistov je uživala v streljanju z lokom, čolnarjenju, kegljanju, metanju gume in še v čem, da ne omenjam odličnega golaža in v soboto enkratne hrane z žara. Zelo zanimiv je bil tudi ples okrog tabornega ognja.
Posebnost letošnjega srečanja je bil prvi »uradni« pohod po naturistični poti Topli vrh.
Vroče sonce, ki je neusmiljeno žgalo so blažile mogočne bukve roških gozdov in tako zaščitile naša gola telesa pred opeklinami. Pohod je bil res čudovit, za večji del udeležencev tudi prvi pohod po naravnih poteh v okrilju mogočnih gozdov.

Občutki so bili resnično dobri, kar se je odražalo tudi na obrazih prisotnih pohodnikov,od najmlajše udeleženke stare komaj nekaj let, pa do najstarejšega udeleženca z več kot šestimi desetletji za sabo.
Srečanje se je zaključilo v nedeljo s prihodom samega povodnega mož, imenovanega »Brbuč«, ki je kar udomačil in podelil tudi nekaj simboličnih nagrad najmlajšim udeležencem in zaslužnejšim posameznikom.
Ob koncu smo bili vsi enotni, da srečanje ponovimo prihodnje leto in da s tem postane tradicionalno in tudi mednarodno. Prijave že zbiramo, med drugimi se je že prijavil tudi »Brbuč«.

Jože Bradač

 
 

Evropsko športno srečanje Sziki 2011

Končno je prišel težko pričakovani dan, ponedeljek 25. julij, na katerega smo se pripravljali že kar nekaj časa. Ta dan je pomenil odhod v Madžarsko mesto Sziki, kjer vsako leto potekajo evropske športne igre naturistov. Tokrat smo se poleg ostalih predstavnikov iz Slovenije udeležili tudi štirje Dolenjci. Tako smo odpotovali z najnovejšim avtodomom, Marija, Tatjana, Dušan in Jože. Najem avtodoma nam je omogočila ADRIA MOBIL iz Novega mesta in se ji ob tej priložnosti najlepše zahvaljujemo. Pot nas je vodila z vmesnimi postanki čez Prekmurje do Balatonbereny, kjer smo prespali, si naslednji dan ogledali zelo lepo urejen naturistični kamp in sredi dopoldneva odrinili novim dogodivščinam naproti. Po kar nekaj kilometrih ob Balatonu in čez centralno Madžarsko smo v torek pozno popoldne prispeli v Sziki. Tam so nas sprejeli zelo prijazni madžarski naturisti in z nekaj jezikovnih težav smo se hitro vključili v družbo, kjer ves kamp diha kot ena velika družina. Kamp leži ob manjšem jezeru in organizatorji so poskrbeli, da nam ni bilo niti sekundo dolgčas. Udeležili smo se različnih tekmovanj in osvojili tudi tri medalje. Prekmalu je prišla sobota in čas za slovo in odhod proti domu. Nazaj smo se vračali preko Srbije in tudi tukaj smo se počutili zelo domače, tako da smo se po več postankih med drugim ogledali tudi Pertovaradisko trdnjavo v Novem sadu. Nazadnje nas je pot vodila še preko Hrvaške in tako smo prispeli domov v nedeljo v zgodnjih jutranjih urah, polni lepih vtisov in z odločitvijo, da se še vrnemo tja.
Jože Bradač

Nedeljsko druženje

Težko smo dočakali vroče poletne dneve. Če je to nedelja, pa še toliko bolje, ker to so pri nas v Malem raju posebne nedelje, vse poletje rezervirane samo za naturiste. Prva nedelja v juliju je bila res kot naročena za nas. Sonce je sijalo v svoji polni moči, tako da so prvi obiskovalci prihajali že v zgodnjih dopoldanskih urah. Nekaj obiskovalcev je prišlo že dan prej in so prespali v avtodomu in počitniških prikolicah in se takoj po zajtrku prepustili sončnim žarkom. Nekaj naturistov je prišlo še po kosilu in pričelo se je pravo družabno dogajanje ob balinanju, vožnji z čolnom po reki in še marsikaj. Druženje je trajalo do sončnega zahoda.
Na koncu naj še povabim vse ostale naturiste iz vse Slovenije, da nas obiščete, ker tako se bomo imeli še lepše. Nedeljska druženja so organizirana vsako nedeljo v mesecu juliju in avgustu, enako ste dobrodošli tudi med tednom.
Jože Bradač
 
 

Evropsko srečanje naturistov Solaris 2011

Vsako leto na praznični vikend v juniju poteka evropsko srečanje naturistov v Solarisu pri Poreču na Hrvaškem. Letos smo se srečanja udeležili tudi člani našega društva. Glavni namen srečanja so športne igre med ekipami posameznih držav in seveda druženje in izmenjava informacij. Mi v tekmovalnem delu nismo nastopali, zato smo čas izkoristili za sončenje in kopanje v prijetno toplem morju. V soboto zvečer je bil zaključen uradni del srečanja in po gala večerji so organizatorji podelili priznanja in pokale najboljšim ekipam v posameznih disciplinah.

 

Pohod in druženje

Sobota zvečer je, zunaj piha in grmi in jaz se pripravljam na pohod po pohodniški poti Duli. Razmišljam kaj obleči in nato se spomnim, da gremo s člani društva po naturistični poti in sploh ne rabim ničesar. Super, kaj pa vreme. Vreme bo in to sončno, si mislim.

V nedeljo zjutraj se zbudim in objame me lepo jutro, vse prežeto s sončnimi žarki. Bravo, si mislim, zmagali smo vsaj kar se vremena tiče. Ob dogovorjeni uri so začeli prihajati prvi udeleženci pohoda v Mali raj, vsi prešerne volje in polni pričakovanja, saj naturistični pohod je nekaj novega in nekaj kar se ne dogaja vsak dan. Ko smo bili vsi zbrani, smo se odpeljali do začetka poti, tam s sebe odvrgli ves tekstil in veselo zakorakali po prelepi, s soncem obsijani naravi naproti. Res je bil pravi užitek gol hoditi med debelimi bukvami in smrekami, poslušati petje ptic in opazovati mogočne skale kraškega sveta. Pohod je kar prehitro minil, čeprav je trajal skoraj tri ure in že smo prišli do cilja. Tam smo se ponovno oblekli in odpeljali v Mali raj. V Malem raju so spet poletele vse cunje z nas in po nekaj zaužite hrane smo se veselo nastavljali sončnim žarkom in večina nas pogumnejših se je celo kopala v reki Krki. Res je bila malo hladna ampak za osvežit odlična. Sonce se je že krepko nagnilo čez hrib in dolino so preplavile dolge sence, ko smo le s težavo ugotovili, da bo dneva konec. Ponovno smo poiskali vsak svojo obleko in ob slovesu obljubili, da bomo tako druženje ponovili vsako nedeljo in med nas povabili še ostale, ki tokrat niso uspeli priti.
Jože Bradač
 

Kresovanje v Malem raju 2011

Kakor vsako leto smo se tudi letos zbrali v Malem raju z namenom, da prižgemo kres v počastitev 1. maja. Letošnje kresovanje je bilo za nas še bolj slovesno, saj smo ga prvič pripravili člani Društva naturistov Mali raj, kres pa je prižgal častni gost, župan občine Dolenjske Toplice gospod Jože Muhič.
Na kresovanje smo povabili tudi člane KPL Kanja in vse vaščane Dolenjega in Gorenjega Polja, ki so se v velikem številu odzvali vabilu. Za prijetno vzdušje sta poskrbela Borut ob glasbi z računalnika in Bojan s kitaro ob kateri smo ob ognju tudi ubrano zapeli. Neutrudni Marija in Katja sta poskrbeli, da želodci niso bili prazni in usta razsušena, so pa udeleženci tudi razvezali svoje nahrbtnike in zadovoljstvo je bilo popolno do ranih jutranjih ur. Potem je bil tukaj še Dušan vedno v akciji s fotoaparatom, ko vse skupaj poslika in hitro objavi fotografije na spletni strani.
Jože Bradač
 

Čistilna akcija v Malem Raju

V soboto 2. aprila smo se člani društva v lepem sončnem in toplem vremenu zbrali v Malem raju, z namenom, da v okviru občinske čistilne akcije očistimo okolico. Ker je bilo veliko odpadkov prisotnih tudi v strugi reke Krke, so že v lanskem letu potekali razgovori s potapljačem Milanom Modicem iz Kluba za podvodne aktivnosti KPA Novo mesto, da se tudi oni priključijo letošnji čistilni akciji v kolikor bodo dani pogoji na reki za potapljanje.
Imeli smo srečo z vremenom in s stanjem reke Krke tako, da se nam je pridružilo osem potapljačev in potapljačic, ki so se pogumno potapljali v reki kljub hladni vodi, saj je termometer pokazal skromnih devet stopinj Celzija. Iz vode so nosili odpadke vseh vrst, katere smo s čolni vozili na breg, tam smo jih pobrali in naložili na demper in traktor in nato odpeljali na zbirno mesto.
Druga skupina udeležencev akcije je imela kopensko nalogo, ki je bila tudi naporna, ker je pobirala odpadke po strmi brežini med regionalno cesto in reko Krko. Tudi tukaj so nabrali veliko količino smeti, v gavnem takih, katere odmetavajo brezvestni vozniki in potniki skozi okna svojih vozil.
Akcijo smo zaključili zadovoljni, da smo tudi mi nekaj doprinesli k čistejšemu in človeku bolj prijaznemu okolju in hkrati naj bi bil to opomin vsem onesneževalcem.
Vsi, ki brezvestno odmetavajo vsemogoče, naj se vsaj malo zamislijo preden smeti ali odpadke vržejo v naravo ali pa kar pred sosedov prag.
Po končanem delu je vsak udeleženec dobil zasluženo malico in ker je bilo vreme prijetno smo druženje podaljšali še s piknikom in dobrotami z žara. Vsem udeležencem, še posebaj potapljačem KPA Novo mesto se prisrčno zahvaljujem za udeležbo.
Jože Bradač
 


Druga delovna akcija v Malem raju

V soboto 26.marca smo se člani društva ponovno zbrali v Malem raju, polni delovne vneme in dobre volje, da postorimo še zadnje detalje pred setvijo trave. Ob lepem sončnem, sicer malo vetrovnem vremenu smo pričeli s pobiranjem kamenja. Nato smo še vse neravne dele pregrabili in poravnali, da nas ne bi poleti ob ležanju na travi tiščalo v hrbet. Ponovno moram pohvaliti vse udeležence akcije za marljivost in za strokovno opravljeno delo.
Po opravljenem delu smo posedli ob tabornem ognju, se malo pogreli in seveda nadoknadili izgubljene kalorije. Ob prijetnem druženju je čas tako hitro minil, da še opazili nismo, kdaj se je prikradla trda tema. Bilo nam je lepo in taka večerna druženja ob ognju bomo še ponovili. Naj na koncu dodam še to, da smo to druženje izkoristili še za kratek sestanek izvršnega odbora, na kateremu smo se dogovorili:
– o organizaciji čistilne akcije v sklopu občine Dolenjske Toplice, ki bo v soboto 2. aprila
– o izvedbi orentacijskega pohoda na področju Toplega vrha za določitev naturistične peš poti – testni pohod je bil izveden naslednji dan v nedeljo. Pohoda smo se udeležili Dušan Šetina, Igor Šenica in Jože Bradač
– o začasni preložitvi aktivnosti o vključitvi društva v Zvezo društvenih organizacij Slovenije, ker nam čas trenutno to ne dopušča
Še zadnja novica današnjega ponedeljka; ob prijetnem pomladanskem dežju je trava že posejana in upam, da bo hitro porasla.
Jože Bradač
 

Prva delovna akcija v Malem raju

V nedeljo zjutraj smo se člani društva zbrali v Malem raju, dobre volje polni elana in zavihanih rokavov smo se lotili prve letošnje skupne delovne akcije. Na pomoč so nam priskočili še štirje Katjini prijatelji, ki še niso naši člani, a vseeno radi pridejo v Mali raj. Razdelili smo se v tri skupine. Prva skupina je delala na pripravi temelja za novi most na otoček, druga je pobirala kamenje po travniku, tretja skupina je čistila sprehajalno pot do Zelene lagune. Ob veliki delovni vnemi so dela potekala hitro in v naše zadovoljstvo tudi kvalitetno. Že takoj zjutraj smo zakurili ogenj, da je ob koncu dela že čakala žerjavica, ob kateri smo se posedli in si kar sami spekli zasluženo malico. V prijetnem vzdušju je čas hitro minil in ob slovesu smo bili vsi mišljenja, da bi bilo lepo tako akcijo še kdaj ponoviti in ponovili jo bomo, saj je dela še dovolj. Vsem udeležencem se lepo zahvaljujem za pomoč in dobro voljo. Več slik v galeriji.
Jože Bradač
 

Drugi zbor članov Društva naturistov Mali raj

Člani društva naturistov Mali raj smo imeli v petek 18.2.2011 drugi zbor članov v gostišču Kolesar. Po izvolitvi delovnega predsedstva, zapisnikarja in dveh overovateljev zapisnika smo prešli k glavnim točkam dnevnega reda.
V začetku smo bili seznanjeni z poročilom dela in finančnem poročilom za leto 2010. Na obe poročili ni bilo pripomb in sta bili soglasno potrjeni.
V nadaljevanju je bilo dano na glasovanje plan dela in finančni plan za leto 2011. Ker ni bilo pripomb smo z glasovanjem oba plana potrdili.
Na zboru smo potrdili tudi pravilnik o materialno finančnem poslovanju in disciplinski pravilnik ter izvolili Dušana Gorenca za predsednika nadzornega odbora in Andreja Šenico za predsednika disciplinskega sodišča.
Sprejeli smo tudi sklep o znesku članarine, ki za člane mlajše od 25 let in za brezposelne člane znaša pol redne članarine.
Na zboru smo prisotnim članom razdelili nove članske izkaznice ker stare niso več veljavne. Ostale člane prosim, naj prevzamejo nove izkaznice na sedežu društva.
Pod točko razno je predsednik društva Jože Bradač seznanil prisotne z informacijami o delovanju društva:
1-Na skupščini v Ljubljani je bilo DN Mali raj sprejeto v Zvezo društev naturistov Slovenije in hkrati tudi v INF
2-Da potekajo razgovori o ureditvi pešpoti za naturiste v predelu Gač
3-O poteku akcije za pridobivanju donatorjev in sponzorjev društva
4-O aktivnostih za pridobitev dovoljenja za postavitev servisnega objekta in šotora v času sezone v Malem raju
5-Sklenjen je bil dogovor s potapljači KPA Novo mesto za pomoč pri čiščenju struge reke Krke
6-V teku je ureditev sprehajalne poti ob Krki in organizacija delovne akcije za dokončanje v mesecu marcu
7.Zaključeni so razgovori s predstavniki Term Šmarješke Toplice o koriščenju njihovih storitev po ugodnih pogojih za naše člane in da potekajo razgovori tudi z Otočcem
8-Predsednik društva se je na povabilo Zavoda za turizem in Novega mesta udeležil strokovnega posveta na sedežu MO Novo mesto in tam posredoval informacijo o aktivnostih društva in možnostih nadaljnjega razvoja naturističnega gibanja na lokaciji Malega raja.
9.Opomnil je člane, da se lahko brezplačno naročijo na revijo NATURIST tako, da izpolnijo naročilnico, ki se nahaja na predzadnji strani revije
10.Knjigovodstvo za društvo smo zaupali podjetju SOLIS iz Rumanje vasi
Ob zaključku zbora se je predsednik zahvalil novima članoma, ki sta prišla na zbor iz okolice Postojne.
Posebno pohvalo je izrazil še Katji Bradač, Igorju Šenici, Dušanu Šetini in Leonu Šuštaršiču za poseben doprinos delovanju društva.
S tem je bil zbor zaključen in sledil je družabni del ob hrani in pijači.
Predsednik društva
Jože Bradač
 

Prvi zbor članov Društva naturistov Mali raj

Prvi zbor članov Društva naturistov Mali raj, ki je bil v petek 19. novembra v gostišču Kolesaar na Dolenjih Sušicah je uspešno za nami. Kljub obširnemu dnevnemu redu je bilo ob prisotnosi velikega števila članov in povabljenih gostov vzdušje zelo prijatno. Našemu vabilu se je odzvalo veliko štavilo gostov, in sicer; celotno vodstvo ZDNS – Milan Finec, Jože Puc in Maja Penko, župan občine Dolenjske Toplice Jože Muhič, predstavnica TEREM KRKA Dolenjske Toplice Janja Mrzljak, predsednik DN Triglav Cveto Trelc s soprogo in drugi. Tako smo na zboru članov izvolili organe društva in vodstvo, katero bo naslednje štiri leta vodilo društvo. Sprejeli smo sklep, de se včlanimo v Zvezo društev naturistov Slovenije in hkrati izvolili dva delegata, ki nas bosta zastopala. Sedaj moramo še počakati, da naš predlog za članstvo v ZDNS srejme skupščina. Obikovan je bil okvirni plan dela za letos, za nalednje leto se še zbirajo predlogi članov in bo sprejet na drugem zboru v mesecu februarju. Sprejet je bil tudi sklep o višini članarine, ki bo enaka kot v ostalih društvih v sklopu ZDNS.
V nadaljevanju so nas pozdravili tudi gostje in z vzpodbudnimi besedami zaželeli nadaljni razvoj društva. Zadovoljni smo, da imamo podporo poleg ZDNS tudi na lokalni ravni in Termah Krka iz Dolenjskih Toplic.
Društvo trenutno šteje 36 članov in je še veliko zanimanje za včlanitev, še več članov pričakujemo poleti, ko se pričnejo srečanja in aktivnosti v našem lepem Malem raju.
Po končanem zboru smo se pa še malo podprli z dobrotami,ki sta jih pripravila lastnika gostišča Jasmina in Robert, poklepetali dolgo v noč in po stari dolenjski navadi zalili z cvičkom, da bo sve sprejeto dobro držalo.
Jože Bradač
 

Pohod z baklami

Društvo KPL Dolenjske Toplice vsako leto organizira na predbožični večer, to je 24. decembra pohod z baklami izpred KKC do Gorenjega Gradišča in nazaj. Letos smo se pohoda udeležili tudi člani DN Mali raj in tako preživeli lep večer v družbi pohodnikov.
Organizator pohoda Dušan Gorenc – Poldi se je dogovoril s prodajalcem bakel , da je prišel na ploščad pred KKC in tako omogočil nakup neposredno na kraju odhoda . Vsak kupec bakle je prejel listič s številko, ki je na koncu pohoda prišel v poštev za žrebanje nagrad. Na začetku je že kazalo, da bo pohod potekal v dežju, ki je neusmiljeno zalival zemljo, vendar je ob odhodu prenehalo deževati. Prižgali smo bakle, se razvrstili v kolono in krenili proti Gorenčevi domačiji , kjer je bila končna postaja. Ob prihodu na domačijo nas ja gospodinja Danica pričakala s polno mizo dobrot in tudi pijač ni manjkalo. Ko smo se dodobra okrepčali nas je čakala še povratna pot v Dolenjske Toplice na mesto odhoda, kjer je Poldi izvedel žrebanje dobitkov.
Na koncu smo si zaželeli vesele praznike in z dobrimi občutki odpravili domov.
Poldi in Danica ter ostali, ki so pomagali pri organizaciji in pri pogostitvi – najlepše se vam zahvaljujemo.
Jože Bradač
 

Prednovoletno srečanje v savni

Srečanje naturistov v savni Zlati klub v Tivoliju je organizirala ZDNS za vse svoje člane v četrtek 16. decembra. Povabljeni smo bili tudi vsi iz našega novoustanovljenega društva Mali raj. Prijavili smo se samo štirje člani; Marija, Dušan, Tatjana in Jože zato smo sklenili, da v Ljubljano potujemo samo z enim avtom.
Na dan srečanja je bilo presneto mrzlo, saj je termometer v avtu kazal zanimivih osem stopinj pod ničlo in vsi smo bili zadovoljni, saj ob takem mrazu je savnanje še zanimivejše. Ob prihodu v savno smo se pozdravili z udeleženci, nekatere smo poznali že od prej z ostalimi smo se pa hitro spoznali in stekel je prijeten klepet ob obisku posameznih savn in bazenov. Ponudba Zlatega kluba je pestra tako, de ne more biti nikomur dolgčas. V ponudbi imajo finske, infra in turško savno, bazene s toplo in mrzlo vodo, zunanji bazen in bazen za knajpanje nog. Na razpolago je še prostor za počitek in bife, kjer smo se lahko okrepčali. Vse nam je bilo zelo všeč, razen na zunanji bazen smo gledali bolj od daleč, pa še takrat so nam šle kocine pokonci, saj plavanje v vodi pri desetih stopinjah in zraku osem stopinj pod ničlo ni mačji kašelj, ampak tudi tukaj so se našli korenjaki in zaplavali.
Vse to dogajanje je trajalo do 22. ure, nato smo skobacali iz savn in bazenov, malo pogledali kaj je kaj v potovalkah in nahrbtnikih, najdeno vsebino postavili na mize in pričel se je trenutek za obnovo izgubljenih kalorij, natakar je poskrbel za navlažitev izsušenih grl, da o klepetu in vicih ne govorim. Tako kot vsako lepo je tudi to hitro minilo, segli smo si v roke, zaželeli veliko zdravja in sreče v Novem letu, se poslovili in hkrati obljubili, da se naslednje leto ponovno srečamo. Vodstvu ZDNS se zahvaljujemo za povabilo in za organizacijo srečanja.
Jože Bradač
 

Ustanovitev društva Mali raj

V želji, da bi imeli tudi Dolenjci in Belokranjci svoje društvo je poleti v letu 2010 v Malem raju na Dolenjem Polju dozorela ideja, ob pomoči podpredsednika ZDNS Jožeta Puca, o ustanovitvi lastnega društva. Od ideje smo kmalu prešli k dejanju in konec julija smo povabili v Mali raj predsednika in podpredsednika ZDNS ter predsednike društev, ki že delujejo s številnimi člani in vsi so bili navdušeni nad lepotami narave in reke Krke.
Na prijetnem pikniku smo goste seznanili z zanimivostmi našega kraja, o zanimivostih življenja ribjih vrst v reki Krki, o možnosti uporabe bazenov in savne v Dolenjskih Toplicah in možnosti kolesarjenja po okolici ali sprehodov po vinskih goricah Straške gore. Udeleženci so bili navdušeni ( prisotnih nas je bilo preko štirideset ) nad vsem tem in predstavniki ZDNS so nam ponudili pomoč pri registraciji društva. Tako smo v zelo kratkem času zbrali preko dvajset podpisov soustanoviteljev društva in za zastopnika določili Jožeta Bradača iz Dolenjega Polja, ki je poskrbel za vse administrativne zadeve, pripravo statuta društva in vse ostale formalnosti, tako da je bilo društvo uradno registrirano na UE Novo mesto 16. septembra 2010.